Aproape două treimi dintre turci cred că Gulen a fost în spatele puciului eşuat

Aproape două treimi dintre turci cred că predicatorul musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat eşuată din Turcia, din 15 iulie, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi de Andy-Ar, informează Reuters, citată de AGERPRES.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţine că Gulen, care are mulţi susţinători în Turcia, a organizat complotul, aminteşte agenţia de presă britanică.

Sondajul Andy-Ar a relevat că 64,4% dintre respondenţi cred că Gulen se află în spatele puciului ratat, 3,8% au dat vina pe SUA, 3,6% consideră vinovate puterile străine, iar 2,2% cred că în spatele loviturii de stat s-a aflat însuşi preşedintele Erdogan.

Potrivit studiului, 72,6% dintre persoanele chestionate cred că militarii care au pus la cale lovitura de stat au fost sprijiniţi de alte state, în timp ce 78,9% consideră că solidaritatea manifestată între Erdogan şi liderii opoziţiei în timpul tentativei de puci a fost sinceră.

Pe de altă parte, sondajul mai consemnează că 83,9% dintre turci au urmărit primele declaraţii ale lui Erdogan în noaptea puciului şi că 65,7% dintre cei chestionaţi sau rude ale respondenţilor au ieşit pe străzi la chemarea preşedintelui turc.

Întrebaţi dacă îşi doresc ca Gulen să fie adus în Turcia, 81,5% dintre respondenţi au răspuns “da”, în timp ce 77,7% au exprimat opinia că Gulen şi susţinătorii săi reprezintă o ameninţare la adresa ordinii actuale şi pentru viitorul Turciei.

Sondajul a fost realizat prin telefon pe un eşantion de 1.496 de oameni, în ziua de 19 iulie, a anunţat Andy-Ar.

Articole din aceeasi categorie