Aproape 150 de clujeni au beneficiat de testări gratuite pentru depistarea complicaţiilor diabetului

145 de persoane cu diabet din Cluj-Napoca au beneficiat, în cadrul Clinicii de Podiatrie, de testări gratuite pentru depistarea complicaţiilor diabetului, într-un demers iniţiat de Asociaţia de Podiatrie, în parteneriat cu Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Persoanelor cu diabet le-au fost efectuate examinări complexe, care au inclus în primă fază măsurarea hemoglobinei glicate, care indică nivelul mediu al glicemiilor din ultimele trei luni. Potrivit specialiştilor, analiza este una esenţială pentru persoanele cu diabet şi ajută la monitorizarea tratamentului medicamentos şi/sau insulinic, a eficienţei regimului alimentar şi a bolii în general.

Testările au inclus şi o anamneză pentru stabilirea statusului de fumător şi a prezenţei hipertensiunii arteriale. Persoanele cu diabet au beneficiat şi de estimarea non-invazivă a riscului cardiovascular, realizată cu un dispozitiv special, care evaluează cantitativ produşii avansaţi de glicare circulanţi prin autofluorescenţă cutanată. De asemeni, pacienţilor prezenţi la Clinica de Podiatrie le-au fost efectuate şi testări cu echipamentul Sudoscan. Acest test evaluează răspunsul galvanic al pielii, în scopul depistării precoce a neuropatiei de tip autonom. Neuropatia diabetică periferică afectează jumătate dintre persoanele cu diabet  şi presupune degenerarea nervilor, în special la nivelul membrelor inferioare.

Persoanele cu diabet au beneficiat şi de un examen complet al piciorului, care presupune examinarea obiectivă, observarea aspectului pielii, unghiilor, degetelor, precum şi realizarea testelor de sensibilitate la nivelul acestuia. Medicii au examinat semnele motorii, senzitive şi autonome, pentru a depista eventualele disfuncţii ale nervilor de la nivelul piciorului.

„Majoritatea pacienţilor testaţi au prezentat simptome specifice neuropatiei diabetice periferice (amorţeli, înţepături, senzaţie de electrocutare, senzaţie de arsură la nivelul picioarelor). În urma efectuării testelor de sensibilitate, s-a putut constata că acestea erau modificate faţă de normal şi s-a putut identifica prezenţa neuropatiei diabetice. O pondere şi mai mare dintre clujenii examinaţi aveau diverse deformări ale piciorului (zone de hiperkeratoză şi calozităţi, picior Charcot, infecţii şi deformări ale unghiilor, fisuri interdigitale, unghii încarnate). Aproximativ şase dintre aceştia au necesitat asistenţă podiatrică de urgenţă pentru prevenirea ulceraţiilor. De altfel, câţiva pacienţi prezentau, la momentul examinării, atât mici amputaţii, cât şi leziuni ulcerative aflate sub tratament” – se precizează într-un comunicat al Asociaţiei de Podiatrie.

Echipa medicală care a efectuat testările a fost formată din voluntari ai Asociaţiei de Podiatrie, medici specialişti şi medici rezidenţi în diabet, nutriţie şi boli metabolice şi asistenţi medicali generalişti, în cadrul Clinicii de Podiatrie. Pe lângă testările propriu-zise, persoanele cu diabet au completat chestionare pentru evaluarea calităţii vieţii în neuropatia diabetică.

„Persoanele cu diabet este esenţial să efectueze periodic, cel puţin o dată pe an, examenul de picior, pentru a depista apariţia neuropatiei diabetice şi/sau a arteriopatiei diabetice, şi pentru a se interveni în vederea întârzierii instalării oricărei mici probleme care prezintă risc de apariţie a vreunei ulceraţii. Specialiştii în îngrijirea piciorului, podiatrii, au un rol esenţial în această ecuaţie, atât din punct de vedere preventiv, cât şi curativ – declară dr. Norina Alinta Gâvan, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Articole din aceeasi categorie