Apel pentru „prioritizarea controlului tutunului, pentru a proteja sănătatea inimii”

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, sărbătorită în fiecare an la 31 mai, organizațiile dedicate sănătății publice au ținut să reamintească decidenților că România trebuie să prioritizeze controlul tutunului pentru a proteja sănătatea inimii.

„Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor la nivel mondial. Utilizarea tutunului contribuie dramatic la aparitia acestor boli, ca al doilea factor pentru tensiunea arterială ridicată. (… ) Reducerea consumului de tutun ar avea un efect semnificativ asupra morții cauzate de bolile cardiovasculare. În întreaga lume, măsurile luate pentru reducerea consumului de tutun au dus la scăderea costurilor de sănătate asociate. Printre aceste măsuri se numără majorarea taxelor pe tutun, plasarea etichetelor mari de avertizare pe produse din tutun, interzicerea publicității pentru tutun și interzicerea fumatului în locurile publice închise. (…) România a intrat deja în liga țărilor care plasează controlul consumului de tutun pe lista priorităților naționale cu impact direct asupra sănătății publice, realizând, în 2016 cel mai mare salt pozitiv înregistrat vreodată de o țară, de 12 locuri, în domeniul politicilor de control al consumului de tutun. Saltul de pe locul 19, în 2013, pe locul 7, se datorează adoptării legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum și inițierii celei mai ample dezbateri pe teme de sănătate în spațiul public o dată cu modificările legislative” – se arată într-un comunicat al Inițiativei 2035 Fără Tutun.

În opinia reprezentanților organizațiilor componente, în prezent, la nivel național este prioritară nevoia adoptării de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun, astfel încât să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuși, încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.

„Fumatul și expunerea la fumul de țigară reprezintă prima cauză prevenibilă de îmbolnăvire în România și în lume – cei peste 42.000 de români care mor anual datorită unor boli asociate fumatului reprezintă, fiecare în parte, drame evitabile și față de care avem o responsabilitate uriașă” – arată reprezentanții Inițiativei 2035 Fără Tutun. Aceștia solicită decidenților în politici de sănătate publică „să pună pe primul loc sănătatea inimii cetățenilor României”.

Inițiativa 2035 Fără Tutun este formată din peste 350 de organizații nonguvernamentale – organizații medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret și protejarea mediului etc.

M. T.

Articole din aceeasi categorie