APCR: Accesul întârziat la medicamentele noi compensate, face victime

Pentru ca pacienții să poată beneficia de cele 19 medicamente noi incluse recent pe lista de compensate și gratuite, este nevoie de publicarea protocoalelor terapeutice – susțin reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

„Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 456, Hotărârea de Guvern nr. 380, pentru modificarea și completarea anexei la Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, prin care 19 noi medicamente au fost incluse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din țara noastră. (…) După cum bine știți, pentru ca pacienții din România să poată primi aceste tratamente, este acum nevoie de pregătirea și publicarea protocoalelor terapeutice. Din practică, știm însă că acest demers durează, uneori chiar mult peste termenul de 30 de zile menționat în legislația aferentă. Ca urmare, vă rugăm să ne sprijiniți și să vă asigurați că protocoalele terapeutice sunt publicate cu celeritate, pentru ca pacienții care suferă de boli grave să poată avea acces fără întârziere la noile medicamente. Vă adresăm această solicitare pentru că, în lupta cu boala, fiecare zi contează și nu dorim ca pacienții noștri să mai aștepte” – se arată în scrisoarea APCR.

APCR propune ca, odată cu publicarea Hotărârii de Guvern prin care este actualizată Lista medicamentelor gratuite și compesante, să fie publicate și protocoalele terapeutice, ceea ce „ar putea reprezenta o practică de succes în viitor, în condițiile în care comisiile de specialitate ar putea lucra la realizarea protocoalelor terapeutice imediat ce noile medicamente primesc aviz HTA pozitiv din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie