Apă potabilă şi canalizare pentru 300.000 de oameni din Cluj şi Sălaj

174 de localităţi din judeţele Cluj şi Sălaj vor avea apă potabilă şi canalizare în urma unei investiţii de peste 355 de milioane de euro.

Compania de Apă Someş a câştigat un proiect cu finanţare europeană de peste 355 de milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe a declarat într-o conferinţă de presă că în urma implementării acestui proiect, judeţul Cluj va fi, probabil, singurul din ţară în care aproape 100% din populaţie va fi racordată la sistemul centralizat de apă potabilă şi 97% la sistemul de canalizare.

Directorul Companiei de Apă Someş, Călin Neamţu, a declarat, la rândul său că vor beneficia de investiţii 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la reţeaua de apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de canalizare. Lucrările se vor desfăşura în 76 de localităţi din Cluj şi 98 din Sălaj.

“Investiţiile deservesc 174 de localităţi – 76 în Cluj şi 98 în Sălaj, urmând, printre altele, să fie reabilitată staţia de tratare a apei de la Gilău, realizarea unei reţele noi de distribuţie apă potabilă de 1.090 de km, reabilitarea a 120 de km distribuţie apă potabilă, realizarea unei reţele noi de canalizare de peste 300 de km. Beneficiarii investiţiilor vor fi 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de canalizare. În urma implementării acestui proiect, va creşte gradul de racordare la sistemele de alimentare la apă potabilă de la 79 la 95%. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura până în anul 2023”, a declarat Neamţu. “Clujul reuşeşte să aducă bani europeni României, fiind cea mai mare finanţare pe care un operator de servicii din judeţ o aduce de când ţara noastră este membră a UE. Este cel mai mare proiect european din judeţ, iar împreună cu alte 250 de milioane de euro câştigate pe alte proiecte, Clujul a reuşit să atragă peste 600 de milioane de euro, bani europeni”, a spus şi Alin Tişe.

Proiectul este co-finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *