Anul trecut a fost marcat şi de un recul al lucrărilor de construcţii

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total ca serie brută cu 5,4% în 2017 comparativ cu anul 2016, însă lucrările de construcţii noi au crescut cu 4,9%, spre deosebire de lucrările de reparaţii capitale şi de reparaţii curente.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, pe elemente de structură, au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 24,6% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 17,7%. Pe obiecte de construcţii au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 21,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,6%, în timp ce lucrările la clădirile rezidenţiale au crescut cu 69,7%.
Totuşi, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 8% în decembrie 2017 faţă de cele din decembrie 2016. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 25,1%, iart scăderi au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 19,3%, respectiv cu 2,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 80,4%, scăderi fiind înregistrate la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale, cu 3,3%, respectiv cu 2,5%.
În ultima lună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 22,1% şi faţă de luna precedentă, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – cu 51%, la lucrările de reparaţii capitale – cu 32,3% şi la lucrările de construcţii noi – cu 13%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti – cu 26,9%, la clădirile rezidenţiale – cu 24,7% şi la clădirile nerezidenţiale – cu 12,8%.

Articole din aceeasi categorie