Anul în care o națiune mică a Europei a dat o dublă lovitură

  • Anul 2018, de finalul căruia ne mai desparte ceva mai mult de o lună calendaristică, va rămâne unul de referință pentru Croația și sportul acestei națiuni. Țara cu o suprafață de doar 56.594 de kilometri pătrați a devenit vice-campioană mondială la fotbal și a câștigat cel mai important trofeu în tenisul de câmp la nivel de echipe, Cupa Davis.

 

O vedem pe Kolinda Grabar Kitarovic – președinta în exercițiu a Croației – alături de omologul francez Emmanuel Macron, în timpul Campionatului Mondial de fotbal

Ultimul mare eveniment al anului în tenisul de câmp a fost finala Cupei Davis, care s-a desfășurat la finele săptămânii trecute, între o specialistă a competiției, recte Franța, și Croația. Franța a avut, cel puțin pe hârtie, prima șansă, grație dublului avantaj, de a fi gazdă a evenimentului și de a alege suprafața de joc, respectiv zgura. Suprafață pe care croații, în frunte cu păluga Marin Cilic, au avut șansa porcului de Crăciun. Dar se vede treaba că există situații, rare, în care și stăpânul cotețului scapă nevătămat chiar în perioada Crăciunului, în care de regulă sfârșește bucăți în congelator ori la afumătoare. Întâlnirea de la Lille a părut o formalitate pentru Franța, care a mizat și pe unul din cele mai solide echipe de dublu din lume, care îmbină experiența lui Nicolas Mahut cu tinerețea și talentul lui Pierre Hugues Herbert. Ei bine, perechea Mahut / Herbert a confirmat calculele hârtiei și s-a impus în meciul de dublu, însă n-a fost suficient pentru a înclina balanța victoriei spre „cocoși”. Croația a gestionat mult mai bine meciurile de simplu, în cadrul cărora Marin Cilic și Borna Coric n-au cedat set în disputele cu Lucas Pouille și Jo Wilfried Tsonga, ultimul fiind la ani lumină de forma de odinioară, care l-a menținut sezoane bune la cel mai înalt nivel, adică în top 10 mondial, o veritabilă amenințare pentru greii Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal și Andy Murray.

Și alături de echipa de Cupa Davis a Croației, la finalul victoriei cu Franța

Cu 2-0 după prima zi, Croația și-a permis luxul de a pierde meciul de dublu. Un eventual meci decisiv n-a mai fost posibil, pentru că speranța gazdelor, Lucas Pouille, nu s-a ridicat decât în primul set la înălțimea lui Cilic și a serviciului acestuia. Croatul a încheiat socotelile în minim de seturi, scor 7-6, 6-3, 6-3. Și așa s-a scris istoria ultimei finale din Cupa Davis în formatul consacrat. De la anul, competiția intră într-o cu totul altă configurație, urmând să se desfășoare timp de o săptămână și nu pe parcursul unui an întreg, după sistemul unui campionat mondial, în care participantele vor fi repartizate în grupe. Nu se va mai juca după sistemul cel mai bun din cinci seturi, ci după sistemul cel mai bun din trei seturi. Noul format a fost propus, culmea, nu de un specilist din tenis, ci de un jucător de…fotbal. Și mă refer la internaționalul spaniol Gerard Pique, jucător la FC Barcelona. Să mai scriem că echipa Croației a câștigat pentru a doua oară Cupa Davis, după performanța din 2005, ai cărei protagoniști au fost Ivan Ljubicic și Mario Ancic. Croația a mai jucat cu „salatiera de argint” pe masă în 2016, avându-i în componență pe Marin Cilic, Ivo Karlovic, Ivan Dodig și Franko Skugor. Croații au fost învinși de Argentina lui Juan Martin del Potro, scor 2-3, chiar la Zagreb. Croația a avut la Lille, contra Franței, un susținător de lux, în persoana președintei acestei țări, Kolinda Grabar Kitarovic. Ne aducem aminte că aceasta a fost alături și de naționala de fotbal a Croației, la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia. Kitarovic nu s-a ferit să îmbrace tricoul Croației și să se manifeste ca un adevărat suporter.

 

 

Câștigătoarele Cupei Davis în ultimii zece ani

2009: Spania

2010: Serbia

2011: Spania

2012: Cehia

2013: Cehia

2014: Elveția

2015: Marea Britanie

2016: Argentina

2017: Franța

2018: Croația

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie