Anul Centenarului, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla

În această perioadă, majoritatea acţiunilor iniţiate de Centrul Turistic Gherla sunt dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri. Imediat la intrare găsim fotografia cardinalului Iuliu Hossu, personalitate importantă a evenimentelor desfăşurate la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.

Sunt expuse vizitatorilor cărţi şi documente inspirate din  Marea Unire. Nu lipsesc nici articolele de presă despre plecarea delegaţiei  Episcopiei Greco-Catolice de Gherla –Cluj la Adunarea de la Alba Iulia. Pe un imens monitor amplasat în holul centrului şi în geamul exterior sunt prezentate imagini cu instituţiile şi locurile gherlene implicate în desfășurarea unor evenimente istorice.

În  lunile de vară, în sălile Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii au fost organizate trei expoziţii de artă plastică, prilej cu care amatorii de frumos din localitate au avut ocazia să admire şi standurile cu volumele inspirate din evenimentele istorice de la 1 Decembrie 1918.

În primele nouă luni ale acestui an, Centrul Turistic a fost vizitat de peste 1500 de turişti din ţară şi străinătate. Printre oaspeţi am întâlnit şi turişti din Israel, Germania şi Ungaria. Chiar zilele trecute, un grup mare de tineri din Cluj-Napoca admira documentele istorice expuse în sălile Centrului. Manifestările desfăşurate aici au fost organizate, toate, sub semnul Anului Centenar, oaspeţii bucurându-se şi de ghidajul competent al personalului, mereu la zi cu problematica abordată. La dispoziţia oaspeţilor stau și ghidurile  turistice, hărţile, pliantele şi ilustratele expuse la intrarea în spaţiul destinat  promovării turismului local. Nu lipsesc nici CD-urile şi DVD-uri cu tematica tradiţiilor şi obiceiurilor gherlene. La sfârșitul săptămânii trecute, două clase de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” au efectuat, cu ocazia Zilei Educaţiei, o vizită la Centrul  turistic.

De o lună a început noul an de învăţământ, iar asta înseamnă că în perioada următoare pragul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică va fi trecut tot mai des şi de grupurile de elevi din şcolile oraşului, dar şi din comunele vecine. Cu toţii vor avea parte de infiormații cu privire la ecourile gherlene ale evenimentelor istorice de la 1 Decembrie 1918. Nu vor lipsi, din programul Centrului, nici expoziţiile documentare, planificate pe trimestrul IV al acestui an, marcat de aniversarea momentului istoric de la 1 Decembrie 1918.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie