Antena 1 Transilvania: ÎN TULBURĂTOAREA EXPEDIŢIE A CONTEMPORANEITĂŢII

antena1-transilvania– autobiografie la purtător –
Astăzi am să vă spun o poveste. Despre pasiune. Despre mine şi cei pe care îi iubesc. Antena 1 Transilvania; 17 ani de emisie; Cluj-Napoca; cu ajutorul unei echipe bine închegate; pentru oameni şi despre oameni, care ne sunt mereu aproape.
Încep prin a vă spune cine sunt EU. Zburând pe aripile timpului, mă opresc în anii 91, când la Bucureşti se puneau bazele tipografiei Intact, numele trustului care avea să revoluţioneze mass-media românească. Doi ani mai târziu, din multă iubire şi pasiune, ia naştere prima televiziune comercială din România, având capital 100% românesc: ANTENA 1. Pe 29 noiembrie, la ora 21:30 emitea pentru prima oară în capitală şi în zonele din imediata apropiere.
De la o singură staţie locală în zona Bucureştiului, în scurt timp s-a lansat o reţea de televiziune naţională care avea să capteze aupoza-grup-a1dienţe uriaşe.
Iar EU, ANTENA 1 CLUJ, căci aşa m-au numit părinţii, m-am îndreptat spre inima Ardealului, unde m-au întâmpinat oameni calzi, cu suflete curate, profesionişti care urmau să-mi devină familie. Antena 1 Cluj s-a născut în 1999 ca membră componentă a Corporaţiei pentru cultură şi artă Intact şi a rămas parte a
trustului până în prezent.
7 noiembrie, ora 09:00. S-au închis uşile, s-a făcut linişte. 3,2,1, Suntem! După luni întregi de pregătiri, simulări, nopţi nedormite, echipamente grele şi sute de oameni adunaţi în curtea redacţiei de pe str. Paris, 5-7, pentru a face parte din colectiv, am reuşit! Eram în legătură directă cu Bucureştiul iar prima noastră crainică, Sanda Man făcea un LIVE din holul instituţiei, aratând întregii ţări redacţia de la Cluj. Concomitent, Mihaela Rădulescu, pe atunci moderator al emisiunii Duminica în familie, transmitea o ediţie specială dedicată lansării noului post de televiziune, fiind prezentă cu echipa de filmare la Cluj.
Eram atât de mândră că produsul muncii mele era acum şi în faţa telespectatorilor. Priveam în jur: într-o curte erau adunaţi zeci de oameni de presă scrisă, radio şi televiziune. Reporterii şi crainicele transmiteau LIVE de la Teatrul Naţional, de la Prefectură, Primărie, Spital sau Poliţie, direct către platourile Observatorului din Bucureşti. Toate aceste instituţii sunt şi astăzi colaboratorii noştri.
La filmări, echipe formate din cel puţin doi oameni, adunau pe casete cadre şi informaţii de ultimă oră care se trimiteau la Bucureşti cu trenul de noapte, sau mai târziu prin poştă. Atunci când ştirile trebuiau transmise în timp real, Nea Vasile, cel mai vechi cameraman al Antenei, alerga cu sufletul la gură, indiferent de condiţiile meteorologice, până la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, aflată pe Feleac, într-o zonă nu tocmai accesibilă.
Vă spun asta pentru că vreau să ştiţi că ştirile se nasc numai din pasiune şi oameni talentaţi iar 90 de secunde de informaţii precise, au în spate uneori o muncă de câteva zile şi cel puţin doi oameni implicaţi direct. Chiar dacă EU m-am schimbat, oamenii au plecat şi au venit, trebuie să ştiţi că cei care au rămas, au un singur lucru în comun cu mine: PASIUNEA. Tot din tainele pasiunii s-a inspirat şi operatorul-imagine, Codruţ Margin, care aduce un plus de zâmbete redacţiei în fiecare dimineaţă.
Timp de 17 ani,. Tanti Mary, cum o alint EU dar şi copiii mei, are 74 de ani, face cea mai bună cafea şi a avut grijă ca fiecare om care a păşit pragul Antenei să se simtă acasă. Am lipsit doar fizic de aici, cam un an. Zic fizic, pentru că gândul tot aici îmi era. Când mă trezeam dimineaţa ştiam că la Antena acum începe matinalul, când se termina ştiam că n-are cine să pregătească o cafea bună pentru redacţie. Dacă ar fi s-o iau de la început, m-aş ruga să fiu mai tânără, să stau cauzată de această înfrângere, nu poţi să treci peste durerea aia. Dar aşa cum au trecut alţii peste acele momente dificile, au spus «putem jeli, dar acest lucru trebuie la un moment dat să se încheie».

Am ajuns în anul 2005, probabil unul dintre cei mai importanţi ani din viaţa MEA. Clujul, devenea nucleul tuturor celor unsprezece staţii locale din ţară. Atunci, unul dintre cei mai de încredere oameni ai mei, era numit managerul Antenei 1 şi urma să coordoneze toate celelalte reţele locale din România. Clujul şi toată publicitatea care se contracta în reţeaua naţională devenea punctul nodal al Antenelor, la fel cum este şi astăzi.
Probabil acesta este şi motivul pentru care am strâns o relaţie care trece de colegialitate, cu toate staţiile din ţară. Iar acum, la ceas aniversar, prietenii noştri ne transmit gândurile lor bune. Din Ploieşti până în Iaşi, din Slobozia până la Braşov şi mai departe, spre Arad şi Cluj.
Astăzi e ziua MEA. 17 ani alături de clujeni. Se spune că cifra 7 este una magică. Număr al perfecţiunii divine datorită săptămânii creaţiei din Geneză, 7 este unul dintre cele mai înţelepte şi spirituale numere, fiind numit de specialişti şi căutătorul adevărului. Numerologii apreciază că si cei născuţi sub cifra 7, au un intelect dezvoltat şi caută veridicitatea în fapte.
EU, ANTENA 1 CLUJ, sunt astăzi ANTENA 1 TRANSILVANIA şi nu pentru că m-am schimbat, ci pentru că am evoluat. Am rezistat tentaţiilor, mici sau mari, de a mă vinde şi a vinde oamenii, am renăscut de fiecare dată când am ajuns în picioarele goale după un cutremur economic, am stat neînfricată în faţa schimbărilor politice şi nu am facut naveta între partide şi oameni cu influenţă. Vă spun, nu mulţi dintre cei care practică meseria MEA se pot lăuda cu asta, nu mulţi au păstrat acelaşi cod deontologic al jurnalistului de la început până la sfârşit şi poate că acesta, este şi motivul pentru care ei nu mai sunt iar EU încă sunt, aproape de clujeni.
Dimineţile clujene, matinalul de la începutul anilor 2000, s-a transformat în Fresh Matinal. Cu un format şi un colectiv activ, în fiecare zi lucrătoare, clujenii primesc informaţii proaspete din domeniul administraţiei publice, culturii, divertismentului şi sportului. Sezonul cu numărul 12 a debutat la începutul lunii septembrie iar, de atunci, Sabina Lelcu şi Cătălin Itu, îi conving pe cei de acasă să aducă zâmbet dimineţilor. Dacă Sabina iubeşte cultura, educaţia şi, contrar aparenţelor, competiţiile sportive, Cătălin este nelipsit de la evenimente istorice, religioase sau cu un caracter patriotic. Cu o experienţă de cinci ani în Antena 1, moderatorul şi reporterul special, a avut de-a lungul timpului intervenţii live dar şi o colecţie de interviuri cu nume mari.
Dacă am început săptămâna de luni, continuăm cu City Puls. Cu un simţ administrativ şi politic dezvoltat, Sorin Călin aduce în atenţia clujenilor cele mai fierbinţi subiecte, având invitaţi oameni importanţi de la conducerea oraşului dar şi comentatori politici sau jurnalişti. Clujenii au posibilitatea de a intra în direct săptămânal cu primarul oraşului, care le răspunde în timp real la necesităţi.
Observatorul clujean aduce în atenţia publicului ştiri de ultimă oră, principalele evenimente ale zilei dar şi prognoza vremii pentru următorul interval de timp. Zilele cu soare sau ploi, sunt zile cu zâmbet transmise de Ruxandra Colhon, care împreună cu operatorul de imagine şi editorul video Bianca Ciocotişan, pleacă într-o aventură presărată cu tradiţie, obiceiuri, valori, oameni şi locuri de vis.
În weekend, cei de acasă primesc dăruire, optimism şi voie bună. Academia Mămicilor moderne, a debutat pe 8 martie 2013, de Ziua mamei, ca un cadou din partea mea şi a echipei pentru ele. Aici suntem înconjuraţi de copii talentaţi, părinţi obişnuiţi dar şi specialişti din diverse domenii care discută subiecte de interes pentru părinţi.
Încheiem săptămâna cu un Weekend în familie. Artista Alina Ploae, aduce zâmbete în casele clujenilor încă din anul 2014. Interviuri cu interpreţi cunoscuţi, concursuri, provocări dar şi muzică cu tradiţie, toate în numai două ore de emisie.
Trecem în spatele camerelor, ajungem în regie. Aici MĂ aşteaptă cu zâmbet Ruxandra Colhon, producătorul general al Antenei 1 Transilvania. Urez un sincer La mulţi ani celei ce a devenit familia mea acum patru ani! Îmi doresc să fim sănătoşi, la fel de frumoşi, cu producţii demne de aprecierea telespectatorilor atât din Cluj, cât şi din Transilvania. Le mulţumesc tuturor celor din faţa televizorului, colegilor mei dar şi celor ce ne coordonează şi ne oferă un vot de încredere la fiecare emisie. Împreună suntem Antena 1, împreună am făcut posibilă aniversarea celor 17 ani, pe care îi sărbătorim astăzi.
În colaborare directă cu producţia şi cu regia, este şi şeful departamentului de marketing, Laura Ianko. Cu un simţ critic bine dezvoltat, ea se ocupă de publicitatea staţiei, o vinde şi o monitorizează. Altfel spus le dă de muncă tehnicienilor noştri de emisie Denisa şi Bianca care, absolvente de facultăţi în domeniu, ştiu să jongleze cu imaginile şi să le transforme în ştiri de calitate.
Dacă v-am tot vorbit despre copiii MEI, atunci ar fi bine să vă spun şi despre rudele MELE de la Bucureşti. Antena 1 Transilvania continuă o relaţie la distanţă, bazată pe respect şi reciprocitate, cu echipa Acces Direct şi Un show păcătos. Dacă Simona Gherghe, ne-a transmis să fim în continuare de încredere: ştiu că sunteţi un reper în presa locală şi o să continuaţi să fiţi aşa şi de acum încolo. Oamenii de acolo, clujenii au mare încredere în voi. şi-abia aştept să ne revedem. Vă pup şi petrecere frumoasă! La mulţi ani Antena 1 Cluj-Napoca!, Dan Capatos ne roagă să nu uităm că distracţia trebuie să fie nelipisită din această meserie: La mulţi ani Antena 1 Transilvania! Vă pupăm, vă rugăm să ne chemaţi pe la dumneavoastră! La mulţi ani, vă aşteptăm şi la Bucureşti să ne distrăm aici la un Show Păcătos sau cine ştie poate venim pe la emisiunile voastre. Iar Sorin Ovidiu Bălan ne-a mărturisit că şi el este, cumva cu suflet de clujean: Am foarte mulţi prieteni în judeţul Cluj şi, mai ales, ştiţi că la mine, la Brăila se spune că eşti de-acolo de unde-ţi este nevasta. Nevasta mea e din Cluj. Aşa că n-am de spus altceva, decât vorbe bune. Ne revedem la majorat, ţineţi aproape!
Un alt ajutor al pârghiei noastre de rezistenţă este dl. Razvan Gaspar, managerul reţelei tehnice Antena Group, care reuşeşte să coordoneze cu succes de la sute de kilometri departamentul tehnic: „Antena 1 Transilvania a renăscut şi a reuşit să rămână aproape de clujeni. Vă doresc viaţa lungă şi emisiuni de calitate.
Nu pot încheia fără a-MI aminti de locul din care am plecat şi la care mă întorc mereu cu drag. Un om cu experienţă şi verticalitate, dl. Cristian Ionescu, Director operational Antena TV Group, a fost alaturi de noi la ceas aniversar: “Atunci când ne gândim la Antena 1 Transilvania, noi – cei de la staţia-mamă – ne gândim la o echipă de profesionişti, de oameni dedicaţi (unii dintre ei ne vor fi probabil, colegi aici, la Bucureşti, aşa cum avem atâtea exemple de buni profesionişti care şi-au început cariera în staţiile locale ale Antenei). Dar, în aceeaşi măsură, ne gândim şi la o promisiune împlinită. De 23 de ani, Antena 1 le promite telespectatorilor săi că le este “mereu aproape”, indiferent unde se află ei. Şi reuşim acest lucru, inclusiv cu ajutorul colegilor din ţară. La mulţi ani, Antena 1 Transilvania!”
Nu toţi oamenii apar în faţa camerelor însă, vă mărturisesc că oamenii din spate sunt cei care susţin fiecare secundă de emisie. „Sunt aproape 17 ani de când fac parte din colectivul Antenei. N-am să vă mint, n-am să vă spun c-a fost uşor. Am să încep prin a vă vorbi despre dăruire. Eu mă dăruiesc familiei mele iar ei au devenit familia mea. Atunci când faci ce-ţi place, toate celelalte lucruri devin colaterale. Acum, privind în urmă, pot să spun că alături de EI am învăţat să fiu puternică, să răzbat, să spun NU atunci când a trebuit. Da, suntem mici dar tindem spre un program naţional, făcut dintr-o modestă staţie locală iar asta spune multe. Suntem o familie care în scurt timp îşi serbează majoratul” Adriana Petrus, Manager Operatiuni Teritoriu Antena TV Group & Director Antena 1 Transilvania
***
PS (cuvântul autorului): Poate că pare neobişnuit ca ăl mai novice membru al redacţiei să scrie în numele unei televiziuni care s-a născut acum 17 ani. Dar am să vă spun un secret, chiar dacă în 99 păşeam sfios în primul an de şcoală, ştiam că astăzi voi fi aici. Da, am ştiut tot timpul că voi face asta, că voi scrie şi voi vorbi cu şi despre oameni. şi ce mulţumit mi-ar fi sufletul să ştiu că în fiecare an, o poartă de televiziune se deschide pentru cei care încă cred în valori morale, respect şi pasiune. Aşa cum s-a deschis anul acesta pentru mine. Bucovina e casa sufletului meu dar Transilvania e cheia spre ea. Ambiţia e asul meu din mânecă, aşa că da, la multă ambiţie, Antena 1 Transilvania!

Sabina LELCU

Articole din aceeasi categorie