Andrei Năstase: La Chişinău se prefigurează o alianţă antinaţională, antieuropeană şi antidemocratică

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr din Republica Moldova, Andrei Năstase a declarat, duminică la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de europarlamentarul Daniel Buda, că România ar trebui să înţeleagă mai bine ce se întâmplă în prezent la Chişinău şi să trateze cu mai multă responsabilitate acest lucru. Andrei Năstase a semnalat că, în contextul alegerilor din luna februarie 2019, la Chişinău se prefigurează o alianţă antidemocratică, antinaţională şi antieuropeană formată din partidul condus de „oligarhul de sorginte criminală şi prosovietic’’ Vlad Plahotniuc şi partidul lui Igor Dodon. „Ceea ce s-a produs la Chişinău în acest an în contextul alegerilor pentru funcţia de primar nu s-a mai produs nicăieri în lume. Au fost anulate nişte alegeri care au fost calificate de experţii interni şi internaţionali ca fiind bine organizate. Numai la Chişinău o guvernare pretins proeuropeană, controlată de un oligarh de sorginte criminală şi prosovietică, a decis ca împreună cu partenerul său Dodon să modifice legislaţia Republicii Moldova de o manieră în care să facă imposibilă accederea la putere a forţelor noi.

Vorbesc aici de Platforma Demnitate şi Adevăr şi de Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu. Un exemplu sunt chiar alegerile municipale. În cadrul acestor alegeri, dacă am ţine cont de circumscripţiile desenate, din 11 circumscripţii din Chişinău, potrivit sistemului mixt de vot, nouă ar reveni lui Dodon. De aceea, ce s-a întâmplat la Chişinău prefigurează o alianţă post electorală între partidul oligarhic condus de Plahotniuc, care în urmă cu o săptămână a renunţat la ideea proeuropeană şi şi-a pus o etichetă pro Moldova, exact aceeaşi etichetă pe care o are şi partidul lui Dodon, creând circumstanţă pentru o viitoare alianţă antinaţională, atieuropeană şi antidemocratică. Riscul este iminent’’, a spus Andrei Năstase.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr spune că decidenţii de la Bucureşti trebuie să trateze situaţia de la Chişinău cu mai multă responsabilitate decât au făcut-o până acum, arătând că, de multe ori, au susţinut un regim pretins proeuropean dar în esenţă criminal. „Bucureştiul ar trebui să reacţioneze de fiecare dată la derapajele antidemocratice care se produc la Chişinău. Ar trebui să vadă modul în care guvernarea de la Chişinău este spijinită financiar, precum şi modul în care sunt susţinute anumite instituţii de presă de la Chişinău care fac politică antiromânească’’, a spus Năstase.

Politicianul de peste Prut a mai ţinut să arate că România ar trebui să fie mult mai prezentă cu proiecte în Republica Moldova, în special în zona de infrastructură. „România trebuie să-şi extindă proiectele de infrastructură în Republica Moldova. Cunoaştem disponibilitatea preşedintelui Comisiei Europene Jean Klaude Junker cu privire la proiectele româneşti de infrastructură. A fost exprimată aceeşi disponibilitate şi de doamna comisar Corina Creţu. Un exemplu ar fi autostrada Transilvania-Moldova, pe care ne-am dori să o extindem până la Chişinău şi, de ce nu, chiar până dincolo de Tiraspol. Important este ca aceste proiecte să fie nişte proiecte comune. De ce să nu avem un tren de mare viteză care să fie extins până la Chişinău printr-un ecartament european’’, a precizat Andrei Năstase. La rândul său, liderul PNL Cluj, Daniel Buda, a ţinut să dea asigurări că unul dintre obiectivele sale în Parlamentul European este să determine demararea procedurilor necesare pregătirii aderării Republicii Moldova la UE. „Eu cred că dumeavoastră nu puteţi sta în afara UE’’, a menţionat Buda.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie