Analiştii financiari condamnă reducerea contribuţiilor pentru pensiile private

Organizația analiștilor financiari CFA România dezaprobă decizia Guvernului de a diminua contribuția obligatorie la fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75% începând din 2018, și susține că scăderea contribuției conduce la reducerea semnificativă a veniturilor viitorilor pensionari ai României.

„Prin această decizie a Guvernului României, viitorii pensionari sunt expuși din ce în ce mai mult la voința politică privind modul de calcul și valoarea punctului de pensie în viitor și au un cuvânt din ce în ce mai mic de spus în ceea ce privește bunăstarea lor pe termen lung, un fenomen îngrijorător. România s-a angajat, prin Programul de Convergență pentru perioada 2015 – 2018 trimis Comisiei Europene de Ministerul Finanțelor Publice, să asigure o contribuție de minimum 6% din venitul brut al salariaților către fondurile de pensii private, tocmai pentru a asigura reforma sustenabilă a sistemului de pensii care, în prezent, se confruntă cu un deficit uriaș”, se spune într-un comunicat al CFA, preluat de Agerpres.

Conform CFA România, pensiile actuale sunt plătite în proporție de două treimi din contribuțiile actualilor salariați, iar o treime din împrumuturi guvernamentale. De aceea vor exista presiuni din ce în ce mai mari pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia privată va fi o sursă vitală pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari. „Viitorii pensionari din România vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate în conturile lor, aproximativ 300 milioane euro (calculat la valoarea contribuțiilor din 2016), ci și din lipsa randamentelor pentru respectiva contribuție.”, se arată în comunicat.

CFA România precizează că fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II – au avut rezultate foarte bune de la lansare și până în prezent (2008 – 2017), randamentul mediu anualizat fiind de aproximativ 10%, printre cele mai mari din regiune. Activele fondurilor de pensii Pilon II sunt aproape 90% investite în România, în titluri de stat și piața de capital, deci, fondurile private sunt un major investitor strategic, cel mai mare de pe piața de capital. Organizația apreciază că diferența dintre Pilonul I și Pilonul II de pensie este diferența dintre a trăi pe credit și a economisi și investi pe termen lung, pentru a crea venituri suplimentare.

Majoritatea statelor din UE contribuie cu 5% la sistemul de pensii private

Conform studiilor Comisiei Europene, toate țările Uniunii se vor confrunta – sau se confruntă deja – cu îmbătrânirea populației. Dacă în prezent populația de peste 65 de ani reprezintă în jur de 20% din totalul populației (media europeană), până în 2080 procentul va ajunge la aproape 30%. Gradul de dependență al populației în vârstă de populația tânără (raportul pensionari / salariați) va crește de la 50% la 80% până în 2080. Majoritatea statelor din Uniune au sisteme robuste de pensii private, cu contribuții de cel puțin 5% din salarii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, jumătate din populația României va avea peste 65 de ani în 2050. CFA susține că, în aceste condiții, fără o politică de pensii coerentă și viabilă, întreaga populație va fi expusă la riscul scăderii semnificative a veniturilor după pensionare. Acest lucru va afecta și starea de sănătate pe termen lung a populației, întrucât o mare parte din veniturile din pensii sunt alocate pentru cheltuieli medicale.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *