Amenzi record pentru constructorii clujeni

Cu ocazia unei campanii organizate în iunie la nivel naţional, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat controale la 50 de firme din construcţii, în urma cărora 30 de angajatori au fost amendaţi cu suma totală de 319.900.

Astfel, la 6 angajatori au fost depistate 12 persoane care munceau fără forme legale de angajare, amenda totală aplicată fiind de 240.000 lei. Pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut în construcții, 3 firme, unde au fost găsite în această situaţie 25 de persoane, au fost sancţionate cu câte 300 lei fiecare. O altă societate a primit o amendă de 1.500 lei pentru lipsa certificatului medical la angajare, pentru lipsa evidenței orelor de muncă prestate zilnic de către fiecare lucrător, cu evidențirea orei de începere si terminare a programului, au fost amendate două firme cu cîte 1.500 lei fiecare, o amendă similară fiind acordată unei alte societăţi pentru nerespectarea repaosului săptămânal.

La alte 4 firme au fost fost sistate 4 locuri de muncă, pentru pericol grav și iminent de cădere de la înălțime, iar 5 echipamente au fost oprite din funcțiune la 5 angajatori, pentru pericol grav și iminent de electrocutare.

De asemenea, angajatorii au fost amendați și din cauza lipsei măsurilor de protecție colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălțime sau prin goluri tehnologice (lipsă balustrade de protecție sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecție), pentru neutilizarea de echipamente individuale de protecți şi pentru neverificarea inițială a schelelor, înainte de darea în folosință. Alte sancţiuni au fost acordate pentru improvizații la instalațiile electrice cu risc de electrocutare sau incendiu, neîntocmirea documentelor de coordonare şi instruire incompletă privind securitatea și sănătatea în muncă.

V.D.

Articole din aceeasi categorie