Alveolele drumarilor trimit maşinile în service

În marele… bâlci al drumurilor noastre, alveolele înşiruite de mai bine de un an prin unele localităţi creează nu doar disconfort în trafic, ci şi multe accidente. S-a scris mult şi se va mai scrie despre banii cheltuiţi pentru amenajarea acestor insuliţe pe drumuri înguste şi prost întreţinute, dar vorba aceea: câinii latră, lupul merge! Însă aici lucrurile merg destul de prost în unele localităţi, încât îi deranjează şi pe localnici.

Bunăoară, la Floreşti, unde accidentele au fost numeroase, inclusiv cu pierderi de vieţi omeneşti, nu este amenajată nici o alveolă, iar la Gilău sunt construite opt asemenea… figuri geometrice împănate cu zeci de plăci vărgate, dar efectul scontat nu-i cel dorit, deoarece accidentele se ţin lanţ, distrugând atât maşinile cât şi bordurile şi panourile, aşa-zise limitatoare de viteză!?

Într-una din nopţile trecute, se plânge domnul Viorel Lupaş, a fost trezit de opt ori de zgomotul şi ţipetele celor ce s-au oprit în aceste borduri; locatarul din faţa alveolei adaugă că are puţine nopţi liniştite, ca şi vecinii săi, iar ziua drumarii trec la remedieri. Unul dintre întreprinzătorii zonei, domnul Mihai Mureşan, a asistat la două accidente neplăcute, în care un autobuz şi-a spart baia de ulei în aceste borduri, iar un alt transportator a ricoşat în poarta şi parte din gardul unui localnic.

De fapt, aceste insuliţe buclucaşe nu sunt toate terminate la Gilău, iar luminiţele discrete care trebuie să le semnalizeze, în multe cazuri nu… pâlpâie din lipsa ledurilor sau a sistemului de alimentare, mai adaugă domnul Lupaş, care este îngrozit de ce se poate întâmpla când un TIR de zeci de tone, obligat a se arcui în aceste bucle scurte, s-ar răsturna peste casele din zonă.

Creatorii acestor hibe poate că vor găsi soluţii fiabile de… integrare a acestor obstacole nedorite în spaţiul circulabil, încât să reducă numărul carambolurilor şi deranjul nocturn adiacent.

La isprava lui Traian Băsescu, prin care a împănat drumurile naţionale cu panouri metalice pe care era inscripţionată… costisitoarea lozincă „Aici sunt banii dumneavoastră”, am putea adăuga, vizavi de subiectul în discuţie, că mulţi bani ajung, acum, şi la atelierele profilate pe reparaţii auto.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Alveolele drumarilor trimit maşinile în service

  1. Unu'

    Sunt un dezastru aceste alveole, noroc că le cunosc. Au fost gândite prost, sunt amplasate prost și mult prea multe, ceea ce mă duce cu gândul că poate au fost și alte interese decât calmarea traficului atunci cînd s-a inițiat proiectul.
    De data asta e și mult și prost și fără rost.