Alte statistici

Având în vedere că doar balada „Mioriţa” şi produsele ei, cu fainoşag, brânzeturi folclorice, sunt româneşti, restul fiind fabricat în China, inclusiv icoanele autentice din vremea Bizanţului, s-o decis ca 50% din produsele de pe rafturile marilor malluri să fie de-ale noastre, şi cu preţul cuvenit, ca pentru orice-i românesc.

Dacă varietate nu-i, nimic nu e! Da’ de unde? Atunci aducem aceleaşi produse, cu cargobotul până la raft şi nu mai umblăm titirez, la comandă. Asta înseamnă, însă, hârţogărie, tipic românească, autentică în plus, sclavi să le rezolve, să completeze rubrici. Cei care au completat formulare, ştiu ce vorbesc şi la mamele cui mă gândesc şi eu, când scriu, tot scriu, de parcă aş fi scriitor – completator, un cetăţean – votator, alături de răposaţii de pe listele de alegători.

În patria noastră dragă, după indicaţiile preţioase de partid care se aplicau, altfel se întâmplau tărăşenii dureroase, au urmat deciziile legiferate ale parlamentarilor, unele chiar bune, altele nebune, din categoria evidenţei câinilor la stână şi-a măgarilor din dotare, a fumatului în beserică, şi cele masive care, fără nici un studiu, analiză prealabile, sunt aruncate în direcţia societăţii, aici a cumpărătorului naţional, patriot gastronomic şi acesta goleşte rafturile tricolore! De-abia acum am priceput o semnifica?ie majoră, explicabilă prin cele de sus, a personajelor din tele – reclame, cu toatele râzând prosteşte, cu gurile mânjite de produse autohtone, până la pavilioane, pe acolo, pe unde intră ştirile radio şi cele de televiziune.

Acasă la tine să îndemni populaţia la aşa ceva, e un semn de suficienţă, dar şi decopertarea unor mizerii de anvergură, a unor afaceri, care îmbină jaful organizat cu stâmpărarea cosmopolitismului ad-hoc: „e străin, e mai bun”, ceea ce în multe cazuri se dovedeşte a fi aşa.

Peste produsele noastre, din grădină, se mai abate necazul unor grindine şi le distruge, dar cele de export n-au nici pe dracu’, dimpotrivă, s-a dovedit că şi cele mici sunt mai mari, iar stratul de protecţie cu care sunt acoperite oferă farmaciilor sporuri de vânzări la medicamentele ce salvează stomacul inconştient.

Până una alta, mâncăm procente şi ne rugăm să plouă decent, la timp, în confruntare cu buletinele meteo.

Cornel UDREA

Articole din aceeasi categorie