Alenka Bratušek -un parcurs meteoric de la Ljubljana la Bruxelles

AFP

Deputată, şef de guvern, vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE): slovena Alenka Bratušek a realizat acest parcurs în mai puţin de trei ani, sfidînd o întreagă succesiune de redutabile provocări.

Alenka Bratušek, 44 de ani, a ajuns la Bruxelles după ce i-a permis Sloveniei să evite, în 2013, recurgerea la un ajutor financiar internaţional, performanţă care s-a soldat, însă, cu o răsunătoare înfrîngere electorală.

Această femeie, cu faţă juvenilă dar trăsături voluntare şi cu un păr lung, castaniu, a fost înalt funcţionar în cadrul Ministerului de Finanţe la Ljubljana, avînd în paralel o discretă carieră de ales local, atunci cînd partidul de centru-stînga Slovenia Pozitivă (PS) a inclus-o pe lista pentru legislativele din 2011.

Deputată-novice, ea a fost propulsată în martie 2013 în funcţia de premier al unei ţări a cărei economie era în recesiune şi ale cărei trei cele mai mari bănci publice erau pe cale să falimenteze, sub povara creditelor neperformante.

Aflată în fruntea unei coaliţii formate din patru partide, ea a adoptat măsuri draconice pentru a majora încasările bugetare şi a stabiliza finanţele publice, iniţiind un vast program de privatizări, şi a organizat recapitalizarea instituţiilor bancare bolnave.

Discursul său franc şi energia sa sînt pe plac. Însă tratamentul este greu de suportat pentru acest mic stat alpin, căzut de pe piedestalul său de elev model al zonei euro. Coaliţia se fisurează în primăvara lui 2014, iar legislative anticipate sînt convocate pentru iulie.

Abandonînd Slovenia Pozitivă, premierul îşi fondează propriul său partid, pentru a merge la luptă. Noua “Alianţă Alenka Bratušek”, tot de centru-stînga, trece cu mare greu pragul electoral şi reuşeşte să ajungă în parlament. Bratušek este marginalizată şi juristul Miro Cerar, încă debutant, este cel ales să formeze noul guvern în timpul verii.

Alenka Bratušek se gîndeşte să se relanseze la Bruxelles, însă foştii săi aliaţi şi adversari politici nu au nicio intenţie de a o susţine. La 31 iulie, în timpul ultimelor sale zile la putere, ea îi înaintează lui Jean-Claude Juncker o listă de trei candidaţi, printre care ea însăşi, pentru postul de comisar european din partea Sloveniei.

Clasa politică din Slovenia urlă de furie, de data aceasta în mod unanim, iar Miro Cerar îi telefonează chiar lui Juncker pentru a-i comunica faptul că nu o susţine pe Alenka Bratušek. Însă în zadar. “Eu sînt o femeie care ştie ce vrea. Sînt hotărîtă, foarte directă, nu ştiu să mint şi nu fac promisiuni în van”, spunea Alenka Bratušek în 2008.
www.agerpres.ro

Articole din aceeasi categorie