Album cu fotografii vechi din spaţiul românesc, lansat la UBB

Un album cuprinzând fotografii vechi din spațiul românesc, aflate în colecția sultanului Abdul Hamid al II-lea (1876-1909), a fost lansat marți, 10 octombrie, de Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul unui eveniment organizat în Aula Magna. Volumul, publicat în ediție trilingvă (română, turcă, engleză) de Presa Universitară Clujeană, a fost prezentat de rectorul UBB, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop și de rectorul Universității Istanbul, prof. dr. Mahmut Ak.   

„Colaborarea dintre Universitatea noastră și Universitatea din Istanbul a început în urmă cu mai mulți ani. Rezultatul acestei colaborări este și această lucrare. În timpul unei vizite la Istanbul, dl Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie, a avut amabilitatea să-mi atragă atenția asupra unor colecții extraordinare care se găsesc la muzeul Universității și în biblioteca Universității. În cadrul imensei colecții de fotografii a acestei universități există și un grupaj extraordinar de fotografii din spațiul românesc, din vremea sultanului Abdul Hamid al II-lea. Editura Universității noastre a fost onorată să poată pregăti un asemenea volum” – a spus rectorul UBB, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop.

Potrivit rectorului Universității Istanbul, prof. dr. Mahmut Ak, albumul „trebuie înțeles corect”, în sensul că nu este doar un album cu fotografii, ci este „un proiect foarte important, care are în vedere izvoarele otomane în ansamblul lor”. ”În această colecție (a sultanului Abdul Hamid al II-lea – n.n.) se află întreaga înfășișare a întregii societăți din Imperiul Otoman de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest material, care este imens, este pus, în prezent, la dispoziția tuturor cercetătorilor” – a spus prof. dr. Mahmut Ak, adăugând că volumul trilingv publicat la Cluj „deschide un drum nou și plin de speranțe în colaborarea dintre UBB și Universitatea Istanbul”.

Universitatea din Istanbul este cea mai veche și cea mai mare universitate din Turcia. Aici studiază 280.000 de studenți, iar personalul didactic este alcătuit din 18.000 de oameni. Biblioteca universității este una dintre cele șase de nivel național, din Turcia, Universitatea Istanbul fiind singura universitate care are o bibliotecă de acest nivel. O parte însemnată a bibliotecii este alcătuită dintr-un adevărat tezaur de carte rară, manuscrise, dar și aceste colecții de fotografii ale sultanului Abdul Hamid al II-lea.

Albumul publicat la Cluj reunește 112 fotografii vechi, din ultimele două decenii ale secolului XIX, unele dintre ele aparținând celebrului fotograf Anatole Magrin. Cele mai multe dintre ele înfățișează Dobrogea, Basarabia, dar și Transilvania.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie