Iredentiștii maghiari își flutură din nou steagurile

Unele voci spuneau că după intrarea României în NATO, organizație din care face parte și Ungaria, aceasta din urmă își va înceta politica iredentist hungaristă inaugurată încă din 1920 când s-a semnat Tratatul de la Trianon. Nu a fost deloc așa. Dimpotrivă, această ofensivă s-a intensificat, mai ales după instalarea la putere în țara vecină a formațiunii FIDESZ, condusă de Orban Viktor. Guvernanții de la Budapesta au profitat din plin, tot timpul, de slăbiciunile, incompetența, corupția și indolența guvernanților de la București reușind să-și impună o parte din planurile pe care le aveau în Transilvania. Așa s-a întâmplat în cazul legilor retrocedării imobilelor confiscate de regimul comunist, a legilor administrației publice sau învățământului. Și asta în detrimentul românilor, în special a celor care locuiesc în zonele cu populație preponderent maghiară.

Mai nou, agenții hungarismului încearcă să readucă în discuție subiectul steagurilor secuiești pentru a determina crearea în România a cadrului legal astfel încât acestea să poată fi arborate în mod oficial.

Zilele trecute, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolth a reclamat printr-o postare pe o pagină e socializare faptul că România îngrădește dreptul arborării drapelului aşa-zisului ţinut secuiesc”. Practic, mesajul lui Nemeth Zolth se înscrie în același registru de obrăznicii pe care oficialii de la Budapesta le proferează în mod constant la adresa României.

De data aceasta Ministerul de Externe din România a reacționat la tupeul parlamentarului ungar. Astfel, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti pentru a-i comunica faptul că în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumirea „ținutul secuiesc” şi deci nici îndreptăţirea la vreun însemn oficial specific”.

O altă provocare revanșardă a fost lansată, recent, de președintele Federației Ungare de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, care a anunțat că va negocia cu UEFA autorizarea simbolului Ungariei Mari, astfel, încât fanii care arborează acest drapel să nu fie sancționați. Să fie foarte clar, steagul Ungariei Mari este un simbol revizionist prin care se încearcă să se atragă atenția că Ungaria vizează revenirea la frontierele de dinainte de 1918 în interiorul cărora erau cuprinse Transilvania și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia.
După cum se știe, Ungaria privește sportul ca un mijloc de păstrare și construire a identității naționale. De altfel, guvernul FIDESZ a investit mult în ultimii ani în infrastructura sportivă din Transilvania, în special în stadioane, săli de sport și cluburi sportive, toate acestea pentru a crea pârghii care să permită promovarea ideilor revizioniste.

Tot în această perioadă, o organizație extremistă şi iredentistă ungaro-maghiare fîlfîie așa zisa „Declarație de Independență a Transilvaniei”. În documentul lansat de așa numitul „Comitet pentru Independenta Transilvaniei, Partium si Banat” se anunță că nu se mai recunoaște Guvernul României ca guvern oficial și că România este obligată să coopereze cu Guvernul Provizoriu al Transilvaniei”.

„Prin prezenta declarăm public în fața lumii și a țărilor, guvernelor, organizațiilor cu statut juridic special și a tuturor cetățenilor lumii că, începând cu 25 ianuarie 2023, nu mai recunoaștem Guvernul României ca guvern oficial și ca România este obligată să coopereze cu Guvernul Provizoriu al Transilvaniei, Partium si Banatului și să predea întreaga administrație până cel târziu la 15 iunie 2023”, a se arată în documentul promovat intens pe internet.

Un astfel de demers a mai fost lansat și la finalul anului 2002 când în centrul municipiului Cluj-Napoca s-au împărțit pliante cu mesaje prin care atât românii cât și maghiarii erau chemați în data de 31 decembrie 2002 la un miting în centrul orașului pentru a solicita independența Transilvaniei. Reacționa fermă a autorităților de atunci la inițiativa despre care se spunea că a fost lansată de mai multe organizații extremiste printre care și Mișcarea Tinerilor din 64 de Comitate, a făcut ca mitingul să nu mai aibă loc.

Rămâne de văzut cum vor reacționa de data aceasta instituțiile abilitate ale statului român la aceste ultime provocări și obrăznicii. Oricum, un lucru e clar: dacă nu se poate obține independența Transilvaniei(de altfel imposibil), Ungaria ține să determine crearea unor țărișoare mai mici în jurul granițelor sale pe care să le poată controla mai ușor.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut