Afaceri în creştere în comerţul românesc

În primele cinci luni ale anului în curs, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 6,8%, în special datorită majorării înregistrate în comerţul specializat al altor produse.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate creşteri în comerţul cu ridicata specializat al altor produse (cu 13,5%), în comerţul nespecializat (cu 10,7%), în comerţul produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (cu 8,8%), în comerţul cu alte maşini, echipamente şi furnituri (cu 5,1%), în comerţul bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (cu 3,9%) şi în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (cu 1,0%). Scăderi au fost înregistrate în comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (cu 2%) şi în comerţul cu echipamenti informatic şi de telecomunicaţii (cu 0,2%).

Aceeaşi tendinţă a fost consemnată şi în ultima lună a intervalului analizat, când cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut cu 14% faţă de rezultatele consemnate în luna corespunzătoare a anului precedent. Au fost înregistrate creşteri în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (cu 21,6%), în comerţul specializat al altor produse (cu 18,3%), în comerţul nespecializat (cu 18,2%), în comerţul cu alte maşini, echipamente şi furnituri (cu 13%), în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (cu 12,3%), în comerţul bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (cu 10,2%) şi în comerţul cu echipament informatic şi de telecomunicaţii (cu 6,5%). Pe de altă parte, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 15,1%.
Cifra de afaceri a crescut cu 8,4% şi faţă de cea din luna precedentă, ca urmare a creşterilor care au avut loc în comerţului cu ridicata nespecializat (cu 16,4%), în comerţul specializat al altor produse (cu 14,1%), în comerţul cu alte maşini, echipamente şi furnituri (cu 13,1%), în comerţul produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (cu 12,3%), în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (cu 9,9%), în comerţul bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (cu 9,9%) şi în comerţul cu echipamentul informatic şi de telecomunicaţii (cu 7,1%). Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 32,1%.

Articole din aceeasi categorie