Acvariu pentru clujeni în zona Hoia

Baza didactică deţinută în zona Hoia de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca va fi modernizată în cadrul unui proiect european în valoarea de 30 de milioane de lei. Investiţia va permite conservarea atât a materialului biologic, pe care țara noastră l-a exploatat și dezvoltat în timp ca rase și hibrizi autohtoni, cât și o biotehnologiilor tradiționale (pe lactate și brânzeturi) în vederea conectării cu piața produselor tradiționale de ultimă generație. Baza USAMV de la Hoia se întânde pe 64 de hectare situate în intravilanul municipiului Cluj-Napoca şi constituie o infrastructură importantă pentru desfășurarea activităților didactice și practice destinate învățământului agricol.
Prin proiectul european se doreşte reabilitarea infrastructurii educaționale existente, edificarea de noi construcții, amplasarea de noi adăposturi pentru animale domestice cât și refacerea celor aflate în patrimoniu. Odată cu aceste investiţii, studenții USAMV vor beneficia de o biobază nouă dedicată tuturor speciilor de animale domestice din România: bovine, ovine, suine, canide, păsări, precum și animale de blană (iepuri, nutrii etc).
De asemenea, pentru conservarea speciilor piscicole endemice din apele dulci din România și din Marea Neagră, va fi construit, în premieră, un acvariu cu o arhitectură deosebită, destinat activităților didactice, precum și vizitării de către cei interesaţi. Proiectul a fost semnat deja în această săptămână, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 31 octombrie 2020. ”Este un proiect important, atât pentru universitatea noastră, ca bază didactică și de cercetare, cu o gamă largă de rase de animale domestice, dar și reptile și pești, precum și pentru agrement în Cluj-Napoca. Această biobază va fi deschisă și pentru vizitarea de către publicul larg, astfel că o considerăm o investiție importantă și pentru oraș. Pentru realizarea acestui proiect, apreciem înțelegerea și sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, cu care am și realizat design-ul acestui proiect, pentru a răspunde astfel atât cerințelor PUG, cât și cerințelor USAMV Cluj-Napoca”, a apreciat rectorul universității prof. dr. Cornel Cătoi.

C.P.

Articole din aceeasi categorie