Actualitatea culturală

Menage a trois

• sâmbătă 12 mai, 19.00 • cinematograf ‘Florin Piersic’

Spectacolul Menage a trois, după Neil Simon, este o comedie care s-a bucurat de un mare succes atât în ţară, cât şi în comunităţile româneşti din diaspora. Succesul acestui spectacol e rezultatul unui text bun, a unei distribuţii pe măsură şi a unei montări moderne şi curajoase.
Menage a trois s-a jucat la Paris, Bruxelles, Heidelberg, Munchen, Frankfurt, Stuttgart,…

Doi ziarişti faliţi (actori – Ioan Isaiu şi Sorin Misirianţu) vor să vândă un ziar cu un nume care ar putea fi chiar cel al destinului lor financiar – Colaps. Unul dintre ei iese cu doamna în vârstă care le închiriază apartamentul, pentru a scuti banii de chirie. În apartamentul de vizavi se mută o tânără superbă (actriţă – Anca Lăcusteanu). Unul dintre ziarişti face o pasiune nebună pentru tânăra vecină. Din acest moment, lucrurile se complică. Piesa este o comedie irezistibilă, de o oră şi douăzeci de minute.

“Elixirul dragostei” la Opera Naţională Română

duminică 13 mai, 18. 30

Vă invităm să descoperiţi îndeaproape povestea celor două personaje, presărată cu sentimentalism şi situaţii comice, dar şi pe ceilalţi participanţi la acţiune, într-un nou spectacol montat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, realizat în parteneriat cu renumitul Teatru Csokonai Színház din Debrecen, Ungaria. Spectacolul este prezentat în cadrul Festivalului internaţional Sigismund Toduţă.

Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfinţit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariţiei operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reuşite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie şi dramatică în acelaşi timp, deopotrivă naivă şi profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de şarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” şi bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât şi naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffe.

Elixirul dragostei, operă de Gaetano Donizetti; dirijor David Crescenzi; regia Matteo Mazzoni, maestru de cor Emil Maxim, dirijor cor Corneliu Felecan, regie culise Cristina Albu; în distribuţie Stanca Manoleanu (‘Adina’), Eusebiu Huţanu (‘Nemorino’), Geani Brad (‘Belcore’), Cristian Hodrea (‘Dulcamara’), Oana Trâmbiţaş (‘Gianetta’), Alin Barna (‘Notarul’)

„Poeţi români din închisorile comuniste”

Vă invităm la spectacolul liric intitulat „Poeţi români din închisorile comuniste”, sub egida „Cluj 100”, luni, 14 mai, ora 13.00, în clădirea Casino din Parcul Central. Vor participa actorii Elena Ivanca şi Ruslan Bârlea de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” şi elevul Vlad Soare de la Colegiul de muzică „Sigismund Toduţă”, laureat internaţional la chitară clasică.

Programul este axat pe creaţii ale poeţilor Ştefan Augustin Doinaş, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Corneliu Coposu, Valeriu Gafencu, Valeriu Anania, Vasile Voiculescu.

Prin Legea nr. 127/2017 s-a instituit „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste” în data de 14 mai.

Dirijorul Erich Bergel la 20 de ani de la trecerea în nefiinţă

La 3 mai s-au împlinit 20 de ani de la moartea dirijorului şi muzicologului transilvan Erich Bergel, dirijor şi director onorific la Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca. Din acest considerent marţi, 15 mai, orele 17, la Forumul German din Cluj (str. Memorandumului nr. 8) va avea loc o manifestare comemorativă. Prof. Gheorghe Muşat va vorbi despre marele muzician, conferinţa fiind susţinută cu material ilustrativ şi muzical – fragmente din lucrări dirijate de Bergel. Deoarece fratele dirijorului, cunoscutul scriitor Hans Bergel, nu poate participa din motive de sănătate, se vor citi pasaje din cartea lui „Notiţe ale unui neliniştit”, care se referă la moartea fratelui său.

Grupaj realizat de

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie