Acţiune inedită de Ziua Eroilor la Cluj-Napoca

Ziua Eroilor va fi marcată în acest an la Cluj-Napoca într-un mod cu totul inedit. Aproape 1000 de candele vor fi aprinse şi tot atâtea flori roşii vor cinsti memoria celor 398 români, 252 de eroi maghiari şi 266 de eroi sovietici, care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul de pe Calea Turzii din municipiul Cluj-Napoca.

Iniţiativa de a aprinde câte o candelă la căpătâiul eroilor şi de a depune câte o floare a recunoştinţei aparţine Prefecturii Cluj şi Primăriei Cluj-Napoca.

Autorităţile au ales să facă acest gest pentru a cinsti cum se cuvine memoria tuturor eroilor, indiferent de naţionalitate sau religie.

Cu prilejul Zilei Eroilor, în municipiul Cluj-Napoca, precum şi în alte localitãţi din judeţul Cluj se vor desfãşura, joi, ceremoniale militare şi religioase în memoria celor care au căzut la datorie.

Prefectura Cluj, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie ‚’Gemina’’, autoritãţile administraţiei locale, Asociaţia Naţionalã a Veteranilor de Rãzboi- filiala Cluj, Asociaţia “Cultul Eroilor’’ vor organiza slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor.

La Cluj-Napoca se vor depune jerbe, la ora 12, în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, la Troiţa de pe Feleacu şi la Monumentul Aviatorului Erou „Plt. adj. Traian Dîrjan” din cartierul Someşeni. Ca în fiecare an, la Cimitirul Eroilor de la Mãnãstirea „Muntele Rece”, în prezenţa autoritãţilor locale şi judeţene, ai reprezentanţilor armatei şi ai cultelor religioase se va desfãşura, începând cu ora 12, o slujbã de pomenire şi se vor depune coroane de flori.

„Ziua Eroilor’’ a fost proclamatã ca sãrbãtoare naţionalã a poporului român prin Legea nr. 379, din 2003. Manifestãrile prilejuite de acest eveniment sunt programate, în tradiţie creştinã, de Ziua Înãlţãrii Domnului.

De Ziua Eroilor la ora 12.00 în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie