Acordul privind migraţia îi permite Germaniei să se eschiveze de la responsabilitatea privind refugiaţii

DPA

Asociaţia germană Pro Asyl, care militează pentru drepturile refugiaţilor, a criticat acordul privind migraţia convenit de guvernul cancelarului Angela Merkel, spunând că el împinge „sistematic” responsabilitatea pentru refugiaţi către statele mai sărace de la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Coaliţia tripartită a cancelarului Merkel a convenit joi seara un pachet de măsuri care include menţinerea migranţilor, înregistraţi deja în altă parte pe teritoriul UE, în secţiile de poliţie existente până la verificarea statului lor. Aceasta reprezintă o turnură faţă de ideea înfiinţării de centre cu regim închis, propusă de către ministrul de interne Horst Seehofer, adept al liniei dure în materie de migraţie.

Noile măsuri includ de asemenea un plan referitor la trecerea la o lege comprehensivă privind migraţia până la sfârşitul acestui an, care să încurajeze sosirea de muncitori calificaţi, pentru a suplini penuria crescândă de pe piaţa forţei de muncă, un demers sugerat de către Partidul Social-Democrat (SPD).

„Cea mai industrializată ţară vrea să le vâre pe gât ţărilor mai sărace de la graniţă responsabilitatea pentru apărarea drepturilor refugiaţilor, îndeosebi Greciei, care depinde de Germania din punct de vedere economic”, a declarat Guenter Burkhardt, de la asociaţia Pro Asyl.

Guvernul cancelarului Merkel doreşte încheierea de acorduri bilaterale cu alte ţări ale UE care să-i ia înapoi pe solicitanţii de azil înregistraţi mai întâi pe teritoriul lor. Astfel de acorduri există deja cu Spania şi Grecia.

Articole din aceeasi categorie