Academice. Ordre National du Merite Chevalier pentru profesor dr. Anca Buzoianu!

marţi 13 martie, 17. 00 * Aula ‘Iuliu Haţieganu’

Numele doamnei profesoare dr. Anca Buzoianu – decan al Facultăţii de medicină/UMF ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj – Napoca; preşedinta Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România; profesor dr. disciplina farmacologie clinică – este prea cunoscut pentru a mai insista. Am avut numeroase ocazii să scriu despre activitatea D – sale, despre interesele şi domeniile de cercetare – farmacologia experimentală privind studiul durerii şi al inflamaţiei; cercetări în domeniul neuropsihofarmacologiei; al terapiei personalizate,… -, despre organizarea Zilelor Universitare Francofone de Pedagogie în Ştiinţele de Sănătate (în colaborare cu CIDMEF/Conferinţa Internaţională a Decanilor şi a Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză), nu sunt singurele desigur.

Întâlnirea de astăzi 13 martie – iată un 13 cu noroc ! – va rămâne cu siguranţă de neuitat. Pentru că este ziua în care prof. dr. Anca Buzoianu va fi distinsă de către preşedintele Franţei, E. S. Emmanuel Macron, cu Ordre National du Merite Chevalier /Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, distincţie ce va fi înmânată de către Excelenţa Sa Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti.

Una dintre motivaţiile acordării distincţiei vizează “proiectele şi acţiunile de promovare a francofoniei în mediul universitar”.

Este nu numai o recunoaştere a meritelor personale ale prof. dr. Anca Buzoianu, ci şi o recunoaştere a meritelor şcolii medicale de învăţământ superior, numesc aici Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’, lider între facultăţile francofone din Romania, de multă vreme implicată activ în acţiunile legate de pedagogia medicală generate în acest spaţiu. Este dacă vreţi, mărturia ataşamentului neîntrerupt al şcolii clujene de medicină şi a oamenilor săi la valorile de solidaritate, de cooperare, de prietenie şi respect pe care CIDMEF le apără şi le promovează cu consecvenţă, ca reţea universitară francofonă.

Orice alte cuvinte sunt de prisos.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie