Academice Clujul, Capitală a neurochirurgiei europene şi nu numai! În creier, de mână cu Dumnezeu

13 – 16 septembrie * Grand Hotel Italia

Clujul devine, pentru patru zile, Capitala neurochirurgiei europene, afirmaţie susţinută de nu mai puţin patru evenimente de profil – al 3 – lea Congres al Societăţii Sudest – Europene de Neurochirurgie; al 43 – lea Congres Naţional de Neurochirurgie; al 22 – lea curs francez de neurochirurgie; simpozionul asistentelor medicale -, dar şi de un număr însemnat de participanţi, peste 450, din Europa şi nu numai ! Mă refer aici la Alexandru Ciurea, Shimamoto Hotetsu, Takizawa Katsum, Evelyne Emery, Alberto Delitala, Kato Yoko, Maurice Choux, Jesus Lafuente, Ion Poeata, Horaţiu Stan, Ioan Szabo, Tiberiu Maior, Mircea Radu Gorgan, Uwe Kehler, Francesco Tomasello, Lukas Rasulic, Kresimir Rotim, Ioan Ştefan Florian, ultimul în calitate de preşedinte al celui de al 3 – lea congres SeENS.

Se cuvin scrise câteva rânduri despre Societatea Sudest – Europeană de Neurochirurgie : a luat fiinţă cu cinci ani în urmă, 2012; adună la aceeaşi masă neurochirurgi din 13 ţări ale regiunii sudest – europene; SeENS a devenit membră a Asociaţiei Europene a Societăţilor de Neurochirurgie (EANS), respectiv membră cu drepturi depline a Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie (WFNS); SeENS este organizatoarea a cel puţin zece evenimente ştiinţifice de profil în fiecare an, fiind la ora actuală, una dintre cele mai active societăţi medicale; ca istoric, primul congres a avut loc în 2013, la Belgrad, al 2 – lea la Sarajevo, Cluj – Napoca fiind al 3 – lea oraş organizator.

Trebuie să mă opresc şi asupra Societăţii Române de Neurochirurgie : a luat fiinţă în anul 1935, din iniţiativa prof. dr. Dimitrie Bagdasar; departamentul înfiinţat de profesorul dr. Bagdasar a fost şi primul de profil în această parte sudest – europeană; cel care pus bazele şcolii româneşti de neurochirurgie a fost prof. dr. Constantin Arseni; preşedinte în exerciţiu este prof. dr. Ioan Ştefan Florian; preşedinţi de onoare sunt prof. dr. Alexandru Ciurea, prof. dr. Neculai Ianovici şi prof. dr. Alexandru Constantinovici.

Nu este deloc întâmplătoare alegerea Clujului ca şi gazdă. Nu trebuie uitat faptul că nu cu mult timp în urmă, prof. dr. Ioan Ştefan Florian a fost ales vicepreşedinte at – large al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie (materialul îl găsiţi în ediţia cotidianului nostru din 30 august, pagina 5), alegere ce evidenţiează odată în plus, valoarea şcolii clujene de neurochirurgie, a şcolii româneşti de neurochirurgie printr-o extincţie firească şi normală.

Sunt patru evenimente ştiinţifice, revin asupra lor, pentru că toate la un loc reprezintă patru ocazii excelente de a fi discutate temele de bază ale neurochirurgiei, de la traumatismele craniocerebrale la patologia tumorală intracraniană, patologia neurochirurgicală vasculară, traumatismele vertebro – medulare, patologia tumorală spinală, politraumatismele, patologia neurochirurgicală a sistemului nervos periferic, chirurgia robotică, chirurgia minim – invazivă, abordări dintre cele mai diverse şi la zi prin noutăţile aduse de practica din sălile de operaţii. Este un benefic schimb de experienţă la care şi-au anunţat prezenţa neurochirurgi, neurologi, anestezişti, asistenţi medicali, rezidenţi şi studenţi interesaţi de tot ce este nou şi actual în neurochirurgie, de la teorie la practică, de la diagnosticul rapid şi precis la intervenţia chirurgicală propriu – zisă.

Cele patru evenimente de profil m – au dus cu gândul la cele postulate de profesor dr. Leon Dănăilă şi vă supun atenţiei câteva, extrem de sugestive însă : “În creier se intră de mână cu Dumnezeu”; “Neurochirurgia este regina ar-telor chirurgicale” şi “Se spune că cel mai bun neurochirurg trebuie să aibă ochi de vultur, mâini de femeie şi inimă de leu”.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie