Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’. ‘Pianul, viaţa mea’, concert comemorativ Nina Panieva Sebeşi

• joi, 7 decembrie, 19. 00 * sala Studio •

Am avut prilejul de a fi fost prezent la multe dintre recitalurile doamnei profesoare Nina Panieva Sebesi, prezenţe solistice onorate de un public fin, încununate de fiecare dată cu aplauze la scenă deschisă.

Evenimentul din această seară de joi – organizatori Academia de Muzică ‘Dima’, în parteneriat cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Artistică INTERART şi Uniunea Armenilor din România/Sucursala Cluj; moderator conf. dr. Anca Mihuţ – are loc sub înaltul patronaj al Excelenţei Sale Hamlet Gasparian, Ambasador al Armeniei la Bucureşti.

Nina Panieva Sebeşi (1932, Tbilis – 2016, Cluj-Napoca) face parte dintr-o familie în care cultura a depăşit toate graniţele lingvistice. S-a vorbit rusa (descendenţa maternă şi paternă/tatăl de origine armeană), s-au vorbit maghiara şi româna deopotrivă. Cursurile secundare le-a urmat în oraşul natal, ca elevă a Liceului de muzică nr 1, studii începute în 1941 şi terminate în 1951. A fost studenta Conservatorului de muzică ‘Saradjishvili’ din Tbilisi (absolvit în 1956 cu Diplomă de Merit !; a fost şi singura dintre cei 25 de absolvenţi căreia i s-a acordat calificarea de ‘Solist de concert şi pedagog’), după care au urmat studiile universitare în cadrul Conservatorului Ceaikoski de la Moscova, unde l-a avut profesor pe celebrul panist Heinrich Neuhaus.

Vine în România în anul 1962, în urma căsătoriei cu Sebeşi Irimie, redactor la Studioul de Radioteleviziune Cluj. Este angajată în funcţia de lector la clasa de pian principal, în cadrul Conservatorului de Muzică ‘Dima’. În anul 1973, i se acordă cetăţenia română în urma depunerii jurământului în faţa autorităţilor de stat.

I-au fost studenţi şi s-au realizat profesional Octavian Corneliu Arion, Elisabeta Poduţ, Kukacs Katalin,…

Pianul, viaţa mea înseamnă un film realizat de TVR Cluj, respectiv recitalul susţinut de câţiva dintre foştii studenţi ai Doamnei profesoare Nina Panieva Sebeşi.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie