‘’Academia’’ clujeană de bucătari, brutari şi cofetari a împlinit 70 de ani

Colegiul Tehnic ‘’Raluca Ripan’’ din Cluj-Napoca, una dintre cele mai performante şcoli din domeniul industriei alimentare din România, a îmbrăcat, ieri, haine de gală pentru a aniversa 70 de ani de la înfiinţare. La manifestările organizate pe platoul şcolii au luat parte pe lângă foşti şi actuali elevi şi profesori ai unităţii de învăţământ, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Inspectoratului Şcolar General Cluj, precum şi antreprenori din industria alimentară şi gastronomiei.

Festivităţile au debutat cu o slujbă religioasă după care directorul unităţii de învăţământ ing. Adriana Tarţa le-a spus celor prezenţi că în cei 70 de ani de existenţă această şcoală nu şi-a pierdut identitatea şi tradiţia şi, din contră, a ţinut să se redescopere şi să ţină pasul cu societatea aflată într-o continuă transformare. “Reprezentăm o valoare în domeniul industriei alimentare şi gastronomiei, avem olimpici de talie naţională, avem relaţii de parteneriat şi colaborări internaţionale”’ a spus Adriana Tarţa, adăugând că realizările şi proiectele actuale obligă colectivul şcolii să ducă mai departe ştacheta valorii şi să-şi propună standarde superioare în evoluţia şcolii. “Am toate motivele să am încredere în capacitatea noastră de a ne continua drumul”, a subliniat directorul Colegiului Tehnic “Raluca Ripan” din Cluj-Napoca.

La rândul său, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a ţinut să sublinieze că, deşi în cei 70 de ani de activitate această şcoală a avut şi momente dificile, punându-se chiar problema desfiinţării, colectivul de aici a reuşit să o salveze şi să o facă performantă. “Cred că ar fi de remarcat rezultatele înregistrate în ultimul timp. Dacă în urmă cu câţiva ani şcoala trecea prin momente nu foarte simple, momente în care se punea problema dacă mai e oportun să rămână în sistemul de învăţământ clujean, acum reuşiţi să obţineţi rezultate foarte bune la nivelul învăţământului din judeţ. Dezvoltarea învăţământului profesional şi a unor meserii care sunt cerute pe piaţa muncii v-a determinat ca numărul elevilor din această şcoală să crească considerabil şi să ajungeţi o şcoală care pune preţ foarte mare pe pregătirea profesională a copiilor, meserii care sunt cerute pe piaţa muncii”, a afirmat Valentin Cuibus, felicitându-i cu această ocazie atât pe cei “care au construit şcoala în cei 70 de ani” precum şi pe cei care o conduc în prezent pentru rezultatele pe care le înregistrează.

Totodată, inspectorul şcolar general a înmânat din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj două diplome de excelenţă, una Colegiului Tehnic “Raluca Ripan” şi o alta directorului Adriana Tarţa pentru rezultatele pe care le-a avut de când se află în fruntea acestei instituţii de învăţământ.

Unul dintre momentele din cadrul festivităţilor dedicate aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Liceului “Raluca Ripan” l-a constituit prezentarea unor serii de activităţi pe care elevii acestei şcoli le desfăşoară. Astfel în cadrul atelierului “Farfuria verde” cei prezenţi au putut degusta din “produsele sănătoase” realizate după reţete din România, Lituania, Italia, Spania şi Turcia. Profesoara Mihaela Sângeorzan spune că, practic, “Farfuria verde” este un proiect European Erasmus + în care sunt implicaţi 40 de elevi ai şcolii şi care are ca obiectiv promovarea unui mod de viaţă sănătos.

“Proiectul aduce în prim-plan problema obezităţii, prezentă tot mai mult în viaţa omului modern şi vrea să conştientizeze elevii, cu vârste între 12-19 ani, din toate aceste ţări, asupra problemelor de sănătate ce pot apărea odată cu obezitatea şi a unui stil de viaţă nesănătos”, a spus Mihaela Sîngeorzan, coordonatorul proiectului. Una dintre atracţiile activităţilor realizate de elevii şcolii l-a constituit atelierul de artă culinară şi decorativă în care au putut fi văzute numeroase platouri cu “aranjamente florale” din legume şi fructe. De asemenea, atelierul cu decoraţiuni din şerveţele şi expoziţia florală au fost alte surprize oferite de elevi participanţilor la anivesarea şcolii.

Festivităţile dedicate împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Colegiului Tehnic “Raluca Ripan” s-au încheiat cu un program artistic în care a fost prezentată sceneta “Ani de liceu” şi o paradă a portului popular.

Colegiului Tehnic “Raluca Ripan” a fost şi este singura şcoală de profil industrie alimentară din judeţ. La înfiinţare, în anul 1948, s-a numit Şcoala Tehnică Alimentară pentru Industria Produselor Lactate. Printre specializările pe care le oferă şcoala în prezent se numără: tehnician în gastronomie, brutar-patiser produse făinoase, preparator din carne şi peşte, bucătar, cofetar-patiser şi tehnician dietetician. Unitatea şcolară cu profil tehnic dispune de două ateliere-şcoală bine dotate, unul de panificaţie patiserie şi altul de preparat produse din carne, cu scopul pregătirii la standarde europene a elevilor.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie