Acad. Ioan Aurel Pop, despre prof. dr. Ciprian Manolescu: A câștigat lauri ce nu s-au mai aflat pe fruntea altor confrați români

Profesorului univ. dr. Ciprian Manolescu, de la la University of California, Los Angeles, SUA, i-a fost decernat miercuri, 11 iulie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Aula Magna a universității, în prezența a numeroși invitați.

”Este un moment deosebit în viața universității noastre, astăzi, când avem ca oaspeți participanți la Olimpiada Internațională de Matematică. (…) Devenit, pentru scurtă vreme, Capitala Mondială a Matematicii, Clujul se simte onorat să-i poată celebra pe matematicieni, dacă nu pe toți, măcar pe unii dintre ei, pe cei mai vrednici” – a spus rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

Referindu-se la „impresionanta carte de vizită a Clujului” în ce privește matematica și la matematicienii care „și-au încrucișat, chiar și pentru scurtă vreme, viața cu UBB”, acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop a subliniat, în discursul său, faptul că prof. dr. Ciprian Manolescu, „de trei ori consecutiv laureat olimpic din România la cel mai înalt nivel”, ”a făcut și mai mult: a dus faima acestei Școli de Matematică din România dincolo de Ocean. S-a adaptat perfect exigențelor din Statele Unite ale Americii, a intrat curajos în competiția internațională de acolo și a câștigat lauri ce nu s-au mai aflat pe fruntea altor confrați români”.

„Această înaltă școală, care este universitatea noastră, a avut, de-a lungul timpului, de toate confesiunile și religiile importante ale lumii profesori care au predat și în latinește și în ungurește, în nemțește, în românește, englezește, în franceză, italiană, spaniolă, ebraică. Prin urmare, a fost mama primitoare, alma mater, a tuturor membrilor ei, deopotrivă magiștri și discipoli, și s-a bucurat mereu de Vestea cea bună. Vestea noastră cea bună de azi este că primim în rândurile corpului nostru comunitar – universitas înseamnă comunitate – un nou membru, unul de cel mai înalt prestigiu și cu cea mai bogată carte de vizită” – a spus președintele Academiei Române, rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, adăugând că Ciprian Manolescu calcă pe urmele unor antecesori cunoscuți, celebri, laureați a Premiului Nobel, sau personalități din viața publică a Planetei care „și-au pus știința în serviciul comunității”.

Distincția Doctor Honoris Causa al UBB i-a fost acordată prof. dr. Ciprian Manolescu în urma propunerii formulate de reprezentanții Facultății de Matematică și Informatică, pentru „contribuțiile științifice remarcabile în domeniul Topologiei și Geometriei Diferențiale”. Laudatio a fost prezentată de prof. univ. dr. Adrian Petrușel, decanul Facultății de Matematică și Informatică.

Prof. dr. Ciprian Manolescu se află în aceste zile la Cluj-Napoca în calitate de coordonator al Olimpiadei Internaționale de Matematică 2018.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie