Abramburica brambureşte admiterea la liceu

Nu ştiu cum Dumnezeu se face, dar toţi miniştrii care s-au perindat pe la şefia Învăţământului parcă au avut ca unic scop să aiurească sistemul de educaţie din ţara asta. Din păcate, excepţie nu face nici actuala titulară a portofoliului, nimeni alta decât celebra Ecaterina Andronescu (71 de ani), botezată Abramburica de profesori în urma presaţiei sale anterioare la cârma ministerului de profil.
De data aceasta, fix în 13 mai (ghinion, ce putem face?) dânsa a emis un ordin prin care schimbă calendarul admiterii în învăţământul liceal, deşi unele etape ale admiterii sunt deja în desfăşurare.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” susţine că actul cu pricina, care nu a fost discutat cu nici un partener social, “amână cu circa o lună desfăşurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea naţională”. De asemenea, se amână, până în 30 mai, şi afişarea locurilor disponibile în licee şi şcoli profesionale, lucru care, după cum consideră Federaţia, “va afecta grav şi mişcarea de personal”. Cei de la “Spiriu Haret” consideră că actul este ilegal, şi că reprezintă o “bătaie de joc” la adresa copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice. Toată încurcătura este agravată de faptul că există părinţi care s-au prezentat deja la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, şi că sunt inspectorate care organizeză târgurile de oferte educaţionale, deşi nu au aprobate cifrele de şcolarizare, pe care, conform ordinului, ar urma să le primească abia la sfârşitul lunii mai.
Altfel spus, vraişte în toată regula, astfel că nu este de mirare că Federaţia ameninţă că va organiza proteste împreună cu asociaţiile de părinţi şi elevi, dacă ordinul nu va fi anulat. “Evenimentul” a fost speculat şi de PNL, care a declarat, prin vocea Ralucăi Turcan, că dacă ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial va depune în Parlament o moţiune simplă împotriva ministrului Învăţămîntului.
Sincer să fiu, de regulă nu pun foarte mare preţ pe declaraţiile sindicaliştilor, oricare ar fi ei, pentru că atitudinea lor oscilează în funcţie de interesele (justificate sau nu) pe care le au. Insă, de această dată, nu este vorba despre revendicări salariale, bonuri de masă sau tichete de vacanţă, ci despre cu totul şi cu totul altceva.
Prea mare atenţie nu sunt înclinat să acord nici declaraţiilor politicienilor, mai ales când ei se află în campanie electorală. Însă, de această dată, nu este vorba despre obţinerea unui capital politic, ci despre cu totul şi cu totul altceva.
Ce o fi avut în cap doamna Andronescu când s-a gândit să modifice metodologia de admitere în liceu cu două zile înainte de o probă de evaluare este greu de spus. După cum s-a auzit de la angajaţi ai ministerului, actul chiar a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial, atîta doar că, în urma protestelor, cu consecvenţa care o caracterizează, doamna Andronescu a reuşit să anuleze astăzi ordinul pe care l-a dat ieri.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie