A scăzut contrabanda cu țigări

Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în ianuarie 2021 la 8,6% din totalul consumului, în uşoară scădere faţă de noiembrie anul trecut (9,2%), iar contrabanda continuă să se menţină la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Conform datelor furnizate de compania Novel Research, în ianuarie 2021, piaţa neagră a înregistrat cea mai mare scădere în regiunea sud-vest, respectiv cu 8,2%, până la 3,5%. Cu toate că în nord-est comerţul ilegal a scăzut cu 6,4%, până la 22,3%, regiunea continuă să deţină cea mai mare pondere a produselor provenite din contrabandă, comparativ cu restul zonelor ţării. Creşteri semnificative sunt notate în sud-est (5,5%, până la 8,8%) şi nord-vest (plus 3,1%, până la 16,2%). Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea „cheap whites” a crescut cu 11,1%, până la peste 54%, ponderea produselor fabricate în Moldova a scăzut cu 3,2%, până la 9,4%, iar a celor care provin din Ucraina şi Serbia a rămas relativ constantă faţă de noiembrie 2020.

Peste 4 milioane de pachete cu țigări, confiscate în 2020

Marcel Simion Mutescu, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, a precizat că nivelul minim record al contrabandei cu ţigarete, de sub 10%, a fost menţinut pe tot parcursul anului 2020 şi în ianuarie 2021.
Liviu Bute, inspector general al Poliţiei de Frontieră,
chestor principal de poliţie, a afirmat că în 2020 au fost reţinute 4,2 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 51,7 milioane lei, peste 13.000 kg tutun şi 205 kg tutun narghilea. De asemenea, au fost identificate şi destructurate 7 grupări organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane.

Producătorii de ţigări cer însăprirea legislației

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru menţinerea unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de apărare a ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.
În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut