A redus procentul de grăsime din ficat cu 20%

O dietă experimentală, urmată timp de nouă zile, care presupune eliminarea zahărului prezent în general în băuturile răcoritoare, sucuri din fructe şi în majoritatea alimentelor procesate, a inversat în mod semnificativ acumularea de grăsime în ficat în rândul unui eşantion format din copii şi adolescenţi, relatează agenţia Xinhua.

Susan Noworolski, profesor asociat de radiologie şi imagistică medicală la Universitatea San Francisco din California (UCSF), a declarat pentru sursa citată că rezultatele cercetării s-au dovedit pozitive în cazul copiilor şi adolescenţilor şi speră că acestea se pot aplica unei populaţii mai numeroase.

Realizată de o echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii Touro din Vallejo, California şi de la UCSF, cercetarea a analizat efectele unei diete cu un conţinut redus de fructoză, un tip de zahăr adăugat în mod obişnuit în băuturi răcoritoare şi în numeroase gustări din comerţ şi au descoperit că grăsimea din ficat a scăzut, în medie, cu peste 20% în această scurtă perioadă de timp. Acest lucru demonstrează eficacitatea unei strategii de încetinire a creşterii în spirală a bolilor metabolice cronice.

„Această reducere semnificativă a grăsimii din ficat în doar nouă zile în care a fost scăzut aportul de fructoză este fără precedent’’, a subliniat Noworolski, coautoarea studiului publicat luni în jurnalul ‘’Gastroenterology’’.

Prevalenţa bolii ficatului gras în rândul adolescenţilor din Statele Unite a crescut mai mult decât dublu în ultimii 20 de ani şi este considerată ca fiind cauza unei game largi de tulburări din cauza creşterii rezistenţei la insulină, care atenuează capacitatea corpului de a controla nivelul glicemiei, ceea ce duce la apariţia diabetului de tip 2 şi a altor afecţiuni metabolice.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că participanţii la studiu au pierdut foarte puţin din greutate urmând această dietă – mai puţin de 1% – diferenţă atribuită în special eliminării apei din organism.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile în ceea ce priveşte reducerii procentului de grăsime din ficat nu sunt o urmare a scăderii din greutate, aşa cum au bănuit unii oameni de ştiinţă, ci sunt specifice reducerii cantităţii de fructoză din alimentaţie.

Fructoza este în mod normal metabolizată în ficat, unde mare parte din aceasta este transformată în grăsime.

În cadrul dietei experimentale, caloriile din fructoză au fost înlocuite cu cele din alimente bogate în glucoză.

Spre deosebire de fructoză, glucoza, care se regăseşte în cereale şi unele legume, este principala sursă de energie a organismului.

Articole din aceeasi categorie