A murit Alexandru Vulpe, preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei

Alexandru Vulpe, preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române, a murit marţi, anunţă Biroul de presă al prestigiosului for de cultură, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Alexandru Vulpe s-a născut în ziua de 16 iunie 1931 la Bucureşti, unde a făcut Alexandru-Vulpecursurile liceale, după care a urmat cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii. În anul 1968 şi-a luat doctoratul cu teza „Necropola hallstattiană de la Ferigile. Monografie”, avîndu-l coordonator pe Ion Nistor.

Din 1965 începe cariera ştiinţifică la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, pe care îl va conduce din anul 1999. Din anul 1990 a fost profesor asociat şi apoi titular la Facultatea de Istorie a Universităţii bucureştene, devenind, din 2012, profesor emerit. A fost invitat să ţină prelegeri de specialitate la Berlin, Frankfurt, Giessen, Heidelberg, Kiel, Marburg, Saarbrucken ş.a.

În calitate de conducător al şantierelor arheologice de la Ferigile, Costişa, Brad, Tigveni, Şuşani, Rotbav, Cepari, Popeşti, Năeni şi Rudeni a făcut cercetări ale căror rezultate se regăsesc ca tematică şi volum în numeroase studii, articole, rapoarte publicate în ţară şi peste hotare. Semnate ca autor sau împreună cu alţi colaboratori, aceste lucrări sunt consacrate unei tematici ample ce ţine de începutul şi dezvoltarea metalurgiei aramei şi bronzului, a orfevrăriei antice din ţara noastră şi din ţările învecinate.

La acestea se adaugă cele care abordează cultura epocii bronzului în România, istoria şi civilizaţia primei epoci a fierului, mai ales a culturilor Basarabi şi Ferigile în relaţie cu ilirii, sciţii şi tracii din sud; istoria şi celei de a doua epoci a fierului cu accent special pe cetatea dacică de la Popeşti: „Cu privire la periodizarea epocii bronzului în Moldova”, „Tracii şi ilirii la sfîrşitul primei epoci a fierului în Oltenia”, „Ptolemy and the Ancient Geography of Moldavia”, „Axte und Beile în Rumanien”, „Spaţiu egeo-anatolian şi Europa”, „Herodotus and the Scythian Problem in Romania”.

Recunoaşterea valorii ştiinţifice a operelor lui Alexandru Vulpe a fost atestată de alegerea ca membru corespondent al Academiei Române în anul 1996 şi titular în 2009, an din care a fost şi preşedinte al Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie. Totodată, a fost membru corespondent al Institutului Arheologic German şi membru în Comitetul Executiv al Uniunii Internaţionale de Ştiinţe Pre şi Protoistorice din cadrul UNESCO, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Comandor, mai informează Biroul de presă al Academiei Române.

Articole din aceeasi categorie