A mai trecut un 1 iunie…

Cu festivisme, spectacole, jocuri, târguri de jucării, concursuri, vizite pe la diverse instituţii şi, mai ales, declaraţii politicianiste. Însă, fără nimic concret, un plan sau măcar o idee care să schimbe cât de cât ceva din ce nu merge bine. Şi, din păcate, nu puţine lucruri merg rău (şi) pentru mulţii copii din România.

Conform unei statistici a organizaţiei “Salvaţi Copiii”, România pierde anual aproximativ 1.500 de nou-născuţi, iar ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă, cu o rată de 8 decese la 1.000 de copii născuţi vii. Cauza principală este naşterea prematură. De asemenea, la fiecare 6 ore, un copil mai mic de un an moare, iar România face parte dintre ţările europene cu cele mai multe decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la 1.000), doar Moldova şi Albania având rate mai ridicate. Măcar o treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii, precum şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Tot în ţara noastră, dintre 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani, 34 devin mame. Mai mult, datele Eurostat arată că Romania are cele mai multe naşteri din Europa ale mamelor între 10 şi 17 ani, respectiv 9,282 de naşteri. Doar două state din Europa ne depăşesc la acest capitol: Bulgaria şi Georgia, însă noi suntem înaintea altor ţări, cum ar fi Rwanda, Trinidad Tabago, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Albania, Bahamas, Botswana, Burundi, Djibouti, India sau Mauritius. În plus, 6,7% dintre adolescenţii noştri, care au între 15 şi 19 ani s-au căsătorit, mai multe asemenea căsătorii fiind înregistrate doar în Moldova, Rusia, Ucraina, Albania, Belarus şi Bulgaria. Media europeana este de circa 2%, iar în ţări ca Ghana, Iordania, Kazakhstan, Mongolia, Namibia, Swaziland sau Brazilia situaţia este mai bună decât cea de la noi. În aceste condiţii, nu este de mirare că Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale a atenţionat Guvernul nostru asupra necesităţii adoptării de urgenţă a unei strategii naţionale privind educaţia sexuală a tinerelor fete.

Dar, nici la educaţia şcolară nu stăm foarte bine. În Romania rata abandonului şcolar în ciclul primar şi gimnazial este de 12,1%, fiind depăşită la nivel european doar de cea din Moldova şi Macedonia. Practic, la noi, 282.000 de copii nu frecventează şcoala, astfel că un copil din doi se află în risc de saracie sau de excluziune socială din acest motiv.

Ce-i drept, una dintre măsurile prevăzute în Pachetului anti-sărăcie, adoptat anul trecut, vizează diminuarea până la 11,3% a ratei de părărsire timpurie a şcolii, dar până acum nu se prea vede o îmbunătăţire a situaţiei. Tot în Pachetul cu pricina erau propuse, printre altele, screening medical la naştere, vaccinări gratuite, programe de “prevenţie a părăsirii în unităţi sanitare”, creşe comunitare sau plata unor îngrijitori pentru copii, rechizite gratuite pentru cei care beneficiază de tichete sociale, acces garantat în grădiniţe. Educaţia ar urma să fie susţinută prin tot felul de programe cu nume sugestive, de genul “Şcoala-motor de incluziune în zonele defavorizate”, “Şcoala după şcoală” sau de “prevenirea abandonului scolar prin sport”, iar cei peste 16 ani ar trebui să beneficieze de programe de formare profesională, învaţământ profesional şi tehnic sau de “inserţia socio-profesională a tinerilor din sistemul de protecţie specială”.

Din păcate, multe dintre aceste programe au rămas – ca de prea multe ori – doar nişte simple formulări pompoase.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

One Response to A mai trecut un 1 iunie…

  1. Unu'

    Tocmai aia’ cu vaccinările gratuite e una dintre cauzele pentru care avem atîția copii vătămați pe viață de autism, diabet infantil, astm, precum și de alte boli auto-imune. În rest, de acord.