A început “Rabla Clasic”, se pregăteşte „Rabla Plus”

Ediţia din acest an a programului “Rabla” a demarat, joi, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, bugetul alocat fiind de 253 de milioane lei, iar extensia “Rabla Plus” va începe în cursul săptămânii viitoare.

Din bugetul total alocat pentru cele două secţiuni ale programului guvernamental, 133 de milioane lei merg către „Rabla Clasic” şi 120 de milioane de lei către „Rabla Plus”. Ministerul Mediului estimează că alocarea financiară pentru 2018 va acoperi achiziţionarea a circa 19.000 de vehicule noi pe versiunea clasică a programului şi de 2.000 de maşini electrice prin intermediul variantei „verzi”. Una dintre principalele noutăţi ale sesiunii din acest an este faptul că, în Programul „Rabla Clasic”, în premieră, microbuzul devine autovehicul eligibil pentru casare.
Cuantumul primei de casare pentru Programul „Rabla Clasic” rămâne la 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare, şi se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi a cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Dacă se întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard. Se pot achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiindu-se astfel de mai multe prime de casare.
Programul „Rabla” va avea o componentă destinată persoanelor juridice, iar în acest caz instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare.
Accesarea Programului „Rabla Plus”, care va începe săptămâna viitoare, nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Programului „Rabla Clasic” se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Programul „Rabla Plus”, numai dacă solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in.

Autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, pot achiziţiona, prin Programul „Rabla Plus”, autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită anterior, de 18.000 de euro (inclusiv TVA).

Articole din aceeasi categorie