A început plantatul cartofilor la Iclod

Timpul deosebit de frumos din week-end-ul trecut a fost favorabil muncilor agricole. Mulţi agricultori s-au plâns de întârzierea primăverii, dar iată că vremea bună din ultimele zile a permis recuperarea unor restanţe. Dovadă: posesorii de terenuri arabile au putut acţiona la sfârşitul săptămânii trecute la efectuarea lucrărilor de sezon. În comuna Iclod, în prim plan a figurat plantatul cartofilor. În localitatea de pe Valea Someşului Mic cea mai răspândită cultură, alături de porumb, este chiar cartoful, aliment de bază pe aceste meleaguri. Peste 60 la sută din agricultori cultivă în grădinile proprii sau în împrejurimile satelor soiuri timpurii de cartofi, cu perioada de vegetaţie cuprinsă între 90 – 110 zile. Am observat şi că posesorii de terenuri agricole din Iclod ţin cont de tehnologiile avansate şi au în vedere şi nivelul moderat al umidităţii în sol.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, mecanizatorii de pe Valea Someşului Mic au lucrat la pregătirea terenului unde vor fi efectuate însămânţări de primăvară. În Iclod, porumbul se cultivă pe circa o mie de hectare, dar şi legumicultura ocupă mari suprafeţe. Majoritatea lucrărilor se realizează mecanic, în majoritatea satelor din comună existând, la fiecare 3-4 case, câte un tractor.

Am văzut zilele trecute pe piaţa agroalimentară din municipiul Gherla ce mare trecere au tuberculii făinoşi, un soi agreat în zonă. Deja au început să vină cu fel şi fel de cartofi şi marii cultivatori din zona Harghitei sau Braşovului, specialişti din Ţara Bârsei sau Secuime. Toamna tot ei desfac cartofii pe pieţele gherlene. Însă, mai nou şi pe la noi se cultivă cartofi deosebit de buni şi gustoşi.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie