A fost lansat Proiectul ARTECH

Restaurarea Castelului Banffy de la Bonţida a început cu 20 de ani în urmă, ani în care au fost dezvoltate mai multe proiecte, toate având un target, crearea unui muzeu istoric viu. Componenta turistică va fi împlinită şi prin cea culturală (expoziţii, concerte, spectacole de teatru, rpoiecţii de film). Adevărul este că în prezent, Castelul Banffy este gazda multor evenimente culturale, ocazionale deocamdată, permanente odată ce lucrările vor fi terminate. Ca să fie terminate e nevoie în continuare, de proiecte.

Marţi, 10 septembrie, în prezenţa domnului Navracsics Tibor (comisar european pentru cultură, educaţie, tineret, sport), a doamnelor Hegedus Csilla (preşedinta Fundaţiei Transylvania Trust) şi Berki Timea (coordonatoarea proiectului), a fost lansat Proiectul ARTECH – parteneri Commarca del Maestrazgo/Spania; Gjtokastra Foundation/Albania, Archikidz/Ucraina; cofinanţator Programul Europa Creativă al Uniunii Europene -, care oferă în următorii doi ani, noi oportunităţi artiştilor, creatorilor, meseriaşilor să-şi sporească abilităţile personale, contribuind astfel nu numai la restaurarea propriu-zisă, ci şi la dezvoltarea unei reţele profesionale internaţionale. ARTECH provine din abrevierea termenilor de artă, redescoperire, tradiţii, eclectic, contemporan şi tehnologie, de aici şi numeroasele conexiuni între arte, meserii, meşteşuguri tradiţionale şi noile tehnologii.

Punctul de pornire al proiectelor derulate în toţi aceşti 20 de ani, este patrimoniul construit, clădirile istorice care poartă amprenta trecutului şi a comunităţilor în care se află. Arta contemporană pune în relaţie acest trecut cu semnificaţiile schimbătoare ale prezentului, confirgurând viitorul.
Proiectul ARTECH va fi prezentat cu ajutorul unor expoziţii itinerante în Parlamentul European, prin reţeaua Institutului Cultural Român şi am în vedere Madrid, Budapesta şi Berlinul.Bugetul proiectului este de 380 000 euro, din care din partea Comisiei Europene finanţarea este de 200 000 euro.

În fine, trebuie menţionat faptul că Proiectul Europa Creativă este cel mai mare şi însemnat proiect cultural al Uniunii Europene, în el regăsindu-se toate obiectivele cuprinse în restaurarea Castelului Banffy de la Bonţida.

Demostene Şofron

Articole din aceeasi categorie