A 36-a zi de proteste: „De nu rezolvaţi problema/ Clujul va fi ca Atena!”

Mai mulţi tineri au venit vineri în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a participa, de la ora 17, la o acţiune de solidaritate cu protestele din Grecia şi împotriva FMI.

„Asistăm, de prea mult timp, tăcuţi, la evenimentele din Grecia şi la problemele ce încep, tot mai mult, să semene cu cele ale românilor. De aceea, noi, cei care ieşim în Piaţa Unirii din Cluj, ne solidarizăm, în spiritul libertăţii, cu un popor care trece în aceste clipe prin puternice convulsii sociale şi politice! Sîntem alături de Grecia, sîntem alături de schimbare!” – a fost anunţul, postat pe reţelele de socializare, care a scos tinerii în Piaţă. Ei au adus steaguri ale României şi Greciei şi au afişat bannere pe care scria „Astăzi sîntem greci” şi „Solidaritate cu grecii!”

Manifestanţii au scandat „Grecia, nu uita, Clujul e de partea ta!”; „Solidaritate internaţională!”; „Balcanii nu vor fi/ Colonie FMI”. Mai apoi au dat joc unei maşini-jucărie din plastic, avînd inscripţia „Police” şi au scandat, în timp ce aceasta ardea, „Ole, ole, ole, ole, ole/ De nu rezolvaţi problema,/ Clujul va fi ca Atena”, dar şi „România, stat poliţienesc” şi „Jos Băsescu”.

De la ora 18 tinerilor li s-au adăugat „veteranii Pieţei”, cei de acum peste 50 de manifestanţi scandînd, pe rînd, sau împreună: „Grecia, nu uita,/ Noi sîntem de partea ta!”; „Nu corporaţia/ Face legislaţia”; „Voi daţi afară/ Tinerii din ţară”; „România-i ţara mea/ Şi nu vreau să plec din ea”; „Jos Băsescu!”, „Demisia! Demisia”; „Băsescu după Boc/ Demisia pe loc!”; „Ole, ole, ole, ola/ Noi urîm dictatura!”; „Solidaritate pentru libertate”; „Afară, afară/ Cu FMI din ţară!”; „Grecia, nu mai fi/ Colonia FMI” şi „România, nu mai fi/ Colonie FMI”; „Pentru ţară şi popor/ Îl dăm jos pe dictator”; „Vrem şi pentru România/ Demnitate ca-n Grecia”; „Jos Troika!”.

„Vă rugăm să ne scuzaţi,/ Nu ne mai supravegheaţi” – au scandat tinerii, vechii protestatari continuînd: „Toată lumea ştie/ Ne conduce SIE”.

„Jos guvernul securist/ Condus de un utecist!” şi „Ungureanu e ateu/ O să-l bată Dumnezeu” – au fost apoi alte două lozinci reluate de manifestanţi, vineri seara. De altfel, între mesajele de solidaritate cu Grecia şi împotriva FMI s-au scandat aproape toate vechile lozinci împotriva preşedintelui Băsescu, împotriva Guvernului şi împotriva PDL. Nu a fost iertat însă nici Emil Boc, după cum nu au fost iertate nici UNPR şi UDMR. O noutate a fost însă „cîntecul” adus de cei tineri: „Ole, ole, ole, ole/ Între lanţuri şi zăvoare/ Treci, Băsescu, la răcoare!”.

Manifestanţii au parcurs, şi vineri, traseul pe care îl parcurg fără întrerupere deja de cinci săptămîni, scandînd aceleaşi lozinci ca în Piaţă.

M. TRIPON  

Articole din aceeasi categorie