A 120-a ediție a Marșului bicicliștilor clujeni

Clubul de Cicloturism „Napoca” organizează vineri, 22 septembrie, cea de-a 120-a ediție a Marșului bicicliștilor clujeni, dedicată special Săptămânii Europene a Mobilității (SEM) și Zilei Europene Fără Mașini (ZEFM).

„Această ediție a marșului este dedicată Săptămânii Europene a Mobilității 2017, care se desfășoară în perioada 16-22 septembrie, culminând, în 22 septembrie, cu Ziua Europeană Fără Mașini, și este și aniversarea a 10 ani de marșuri lunare ale bicicliștilor clujeni, o aniversare tristă, pentru că era de dorit să nu mai fie nevoie de ele, să o fi luat deja autoritățile locale în direcția bună și publicul să nu mai simtă nevoia de proteste. Participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa ori inadecvarea dezbaterii publice a planurilor de noi piste de biciclete pe străzi precum Bună Ziua sau Drumul Sf. Ion, și față de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste și menținându-se nerezolvate probleme la pistele vechi – de la lățimea insuficentă, la lipsa de continuitate, de la prezența diverselor obstacole, la marcaje și indicatoare rutiere lipsă sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier. Se remarcă și faptul că îndeplinirea vechii promisiuni, de a permite și bicicletelor accesul pe noile benzi dedicate transportului public, este doar parțială, neincluzând, de exemplu, str. Dragalina pe sensul dinspre Hotel Napoca spre str. Horea, plus îngustarea benzii comune existente pe b-dul 21 Decembrie 1989, pe sensul Primărie – Mărăști, și realizarea cu lățime insuficientă a celei noi, pe sensul Mărăști – Primărie, corelat și cu neinstalarea, la finalul lucrărilor, în anumite puncte ale benzii comune pentru transportul public și bicicliști, de pe str. Memorandumului, a adiționalelor corespunzătoare, astfel încât să fie, la fiecare intersecție, semnalizată admisibilitatea pe acea bandă nu doar a CTP, ci și a bicicletelor. Îngrijorarea se corelează și cu noile lucrări prin care se continuă sacrificarea de spațiu verde și / sau pietonal în favoarea autovehiculelor (de exemplu, creșterea numărului de benzi din piețele Cipariu, Ștefan Cel Mare și Avram Iancu, cu îngustarea trotuarului) și nou-anunțatele inițiative similare, elemente ce încalcă grav principiile mobilității urbane durabile, creând spații suplimentare pentru circulația și staționarea autoturismelor, în loc să reducă spațiul alocat acestora și să îl transfere pietonilor, bicicliștilor și transportului public” – precizează organizatorii.

Traseul anunțat al marșului este: Piața Unirii – b-dul Eroilor – Piața Avram Iancu – str. Cuza Vodă – Piața Mihai Viteazul – str. I. P. Voitești – str. Dacia – str. Gen. Dragalina – b-dul 1 Decembrie 1918 – pasarela peste Someș – pista de biciclete de pe malul drept al Someșului – str. Uzinei Electrice – str. Stadion – Parcul Central „Simion Bărnuțiu” – str. Emil Isac – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Republicii – str. Avram Iancu – str. Universității – Piața Unirii.

Ca de obiocei, sunt invitați toți clujenii care au bicicletă. Întâlnirea participanților va fi în Piața Unirii, la ora 17:45. Startul efectiv al marșului va fi la ora 18:00, marșul urmând să dureze circa o oră și jumătate.

M. TRIPON

 

Articole din aceeasi categorie