Unirea Basarabiei cu România, evocată de ASTRA Dej

Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, fiind instituită prin Legea nr.36/2017. În acest context, Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de autoritățile administrației centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, muzee și reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea de evenimente și manifestări publice și cultural științifice dedicate acestei sărbători.

La Dej, autoritățile locale fiind mult prea ocupate cu betonarea orașului, rememorarea evenimentului care a avut loc în urmă cu 105 ani a revenit Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” al ASTRA, luni, 27 martie, la Cercul Militar Dej. Amfitrion și moderator: ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Astrei dejene.

Cu acest prilej, sub genericul „Istorii subiective: Unirea Basarabiei cu România, altfel”, au fost prezentate două prelegeri ample despre ce a însemnat această unire pentru România și Europa: „Basarabia – Pământ românesc” (prof. Valeria Huza) și „Basarabia – Lacrima neamului românesc” (prof. Cristian Păltinean).

Basarabia (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească în primăvara anului 1917, proclamându-și întâi autonomia, apoi independența față de Rusia, și după câteva luni unirea cu Regatul României, fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești (Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina), la 1 Decembrie 1918, fiind creată România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Reuniunea astriștilor dejeni dedicată Unirii Basarabiei cu România a fost fericit completată cu vizionarea unui film documentar realizat de Trinitas TV și o „Expoziție de carte veche” în care la loc de cinste s-au aflat „Etymologicum Magne Romanie” de Bogdan Petriceicu Hașdeu (185 de ani de la naștere) și „Închisorile mele” de Ioan Slavici (nuvele, volumele 1-6).

De asemenea, un moment de „prospețime și entuziasm” l-a constituit recitalul oferit de corul de copii „Brevis” al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Dej, coordonat de prof. Corina Borșan.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut