60.000 lei amendă după incendiul de la Pata Rât

Comisariatul judeţean Cluj al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat o sancţiune contravenţională de 60 de mii de lei ca urmare a incendiului izbucnit la depozitul de deşeuri de la Pata Rât. Totodată, comisarii Gărzii de mediu au dispus o serie de măsuri menite să prevină în viitor astfel de evenimente. ‘’În urma lichidării incendiului care a avut loc în data de 4.10.2017, la unul dintre depozitele de deşeuri de la Pata Rât, mai precis pe platforma temporară de stocare a deşeurilor municipale şi asimilabile, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, reprezentaţii Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Cluj, împreună cu cei ai ISU Cluj, au demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor izbucnirii acestuia. În perioada 05-06.10.2017, Garda Naţională de Mediu–Comisariatul Judeţean Cluj a efectuat un control pe platforma respectivă, în timpul căruia s-a constatat că nu au fost respectate prevederile din autorizaţia de mediu. Precizăm că laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj a prelevat probe de aer- emisii- fiind emis un raport de încercare din care se constată depăşirea CMA (concentraţia maximă admisă) la indicatorii, amoniu, dioxid de azot şi dioxid de sulf, în unul din punctele de prelevare.
În consecinţă, Garda Naţională de mediu a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 60.000 lei’’, arată Garda de Mediu.
Totodată, au fost impuse măsuri de remediere cu termene de realizare, respectiv: împrejmuirea totală a amplasamentului; gestionarea levigatului generat prin eliminare/valorificare prin operatori autorizaţi; desfiinţarea depozitărilor de deşeuri din afară amplasamentului; interzicerea descărcării depozitarii şi eliminării de deşeuri lichide/levigat/alte tipuri de deşeuri în afara instalaţiilor/spaţiilor autorizate în acest sens (staţii de tratare/epurare/depozite autorizate),precum şi abandonarea deşeurilor de orice fel. Cauzele izbucnirii incendiului nu au fost încă determinate, ancheta ISU Cluj fiind încă în curs de desfăşurare. Pe parcursul anului 2017, Garda Naţională de Mediu a efectuat, pe amplasamentul administrat de RADP, cinci controale, în urma cărora au fost aplicate două amenzi, în valoare totală de 35.000 lei, fiind impuse şi măsuri de remediere. Comisarii de mediu mai susţin că în acest an au făcut 20 de controale şi la celelalte două depozite din zonă-rampa de stocare temporară, administrată de Salprest Rampa S.A. şi depozitul neconform Pata Rât, administrat de Consiliul Judeţean Cluj. În urma acestor controale au fost aplicate amenzi în valoare de 60 000 lei. Pentru neconformităţile constatate la depozitul neconform administrat de Consiliul Judeţean Cluj, a fost înaintată şi o sesizare penală către organele în drept. Totodată, din cauza situaţiei grave constatate pe linie de protecţie a mediului, la nivelul judeţului Cluj, comisarul şef al GNM-CJ Cluj a fost înlocuit, fiind delegat un nou comisar şef, provenit din judeţul Bistriţa-Năsăud.
C.P.

Articole din aceeasi categorie