25 de ani de prietenie Gherla- Yzeure

Zilele trecute,  o delegaţie a municipiului Gherla, condusă de primarul Ioan Neselean, a efectuat o vizită în oraşul francez Yzeure, cu care urbea transilvană întreţine relaţii de prietenie şi colaborare de 25 de ani, moment sărbătorit chiar cu ocazia acestei deplasări.

Oaspeţii români s-au reîntâlnit, cu această ocazie, cu edilii din Yzeure şi au participat la marea sărbătoare a oraşului Ozieres. Delegaţia gherleană a fost însoţită şi de Ansamblul de dansuri populare „Valea Someşului” (instructori prof. Ovidiu Todea şi Ilie Ţegean), care a susţinut un spectacol de jocuri populare din zona municipiului Gherla, în cadrul reprezentaţiei evoluând şi orchestra „Bernard Becker” din localitate. La acest eveniment artistic au asistat peste 6000 (!) de spectatori, un adevărat record. Atâţia au aplaudat programul folcloric prezentat de dansatorii de la Gherla, care în ultimii ani au mai susţinut spectacole în Franţa, şi de fiecare dată au avut mare succes.

Cu ocazia acestei manifestări a prieteniei au fost organizate expoziţii cu produse tradiţionale locale, în piaţa Jules-Ferry, oaspeţii români având prilejul să facă cunoştinţă cu valorile artei populare din împrejurimile localităţii Yzeure. Seara au avut loc focuri de artificii, din care nu au lipsit culorile României.

Asociaţia de prietenie Gherla-Yzeure a luat fiinţă la începutul anilor 90, când au început să vină francezii în oraşul de pe Someş cu diferite ajutoare, de-a lungul anilor ei sprijinind mult învăţământul şi cultura gherleană. Vizitele reciproce au devenit obişnuite, an de an prietenii din Yzeure onorând şi manifestările organizate cu ocazia Zilelor Municipiului Gherla.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie