140 de ani de la declararea Independenţei României

Ziua Independenţei României, Ziua Victoriei şi Ziua Uniunii Europene, care se sărbătoresc în fiecare an la 9 Mai, vor fi marcate la Cluj-Napoca în cadrul unui ceremonial programat să aibă loc marţi, începînd cu ora 11, în Piaţa Avram Iancu. Manifestarea este organizată de Instituţia Prefectului-judeţul Cluj şi de Divizia 4 Infanterie „Gemina”. În cadrul festivităţii va fi oficiată o slujbă religioasă, vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, iar participanţii vor putea asista la o paradă militară.

De asemenea, în cadrul ceremoniei, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, dirijor plutonier adjutant principal Daniel Mocanu, corurile reunite ale elevilor Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, dirijor Ioana Gabriela Gădălean, şi ai Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, dirijor pr. prof. dr. Petru Stanciu, precum şi elevi ai Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca, coordonator prof. Daniela Moisuc, vor susţine un moment artistic care va cuprinde interpretarea unor cunoscute cântece, marşuri militare şi poezii patriotice specifice momentului.

La ceremonie au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai altor instituţii civile şi militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.

Tot în contextul manifestărilor dedicate zilei de 9 Mai, în Piaţa „Avram Iancu” va avea loc cea de a doua ediţie a Lecţiei de Istorie la care vor asista 200 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a din 15 şcoli clujene. Acest proiect, organizat la iniţiativa Instituţiei Prefectului – Judeţul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, are ca scop îmbogăţirea zestrei de cunoştinţe despre istoria poporului român şi dezvoltarea spiritului naţional şi patriotic al tinerilor.

Cu această ocazie, dată fiind sărbătorirea la data de 8 mai a Zilei Mondiale a Crucii Roşii, elevii vor avea oportunitatea să participe la o demonstraţie de „acordare a primului ajutor de bază” în corturi special amenajate, în organizarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România – Filiala Cluj.

După participarea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful „Victoria” un film istoric românesc. „Lecţia de istorie” a zilei de 9 mai cuprinde, de asemenea, vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe. Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj şi-a propus desfăşurarea pe parcursul anului 2017 a cel puţin patru „lecţii de istorie” cu ocazia celebrării unor zile importante pentru ţara noastră, când se organizează ceremonii publice oficiale, cum ar fi: 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai – Ziua Independenţei de Stat a României, 25 mai – Ziua Eroilor, 25 octombrie – Ziua Armatei României sau 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Prima „Lecţie de istorie” din acest an a avut loc în luna ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

În ziua de 9 mai 2017 se împlinesc 140 de ani de când România şi-a cîştigat independenţa. Atunci, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia apoi consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă, spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene. În calitate de ministru de Externe în Guvernul Ion Brătianu (primăvara-vara 1876, şi apoi din nou din aprilie 1877 până în noiembrie 1878), Kogălniceanu a fost responsabil pentru intrarea României în războiul ruso-turc din 1877-1878 de partea Rusiei.

Independenţa României, ca şi independenţa Serbiei şi a Muntenegrului, precum şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute prin Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).

Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai este în anul 1945, cînd Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie